Swipe to the left

Koupelna roste spolu s vámi

Je běžné, že po letech musíte změnit koupelnu nejen kvůli stárnoucímu vybavení, ale i vzhledem k potřebám ostatních uživatelů.

Koupelna roste spolu s vámi

Velikost i zařízení koupelny se přizpůsobuje aktuálním potřebám jejich uživatelů. Aby si všichni užívali komfortu a byl pro ně pobyt v koupelně příjemný a bezpečný, je potřeba správně vybrat, ale postupně i měnit.

Startovací koupelna
Žije-li v bytě člověk sám, má sice menší nároky na prostor, ale co se týká komfortu, o ten většinou nechce být ochuzen. Koupelna je v mnoha případech miniaturní, leckdy paneláková, ale i tak se do ní vejde vše potřebné k plnohodnotnému fungování v oblasti hygieny a relaxace. Jediným úskalím může být problém s tím, jak vměstnat do malé koupelny sprchový kout a vanu. To pomůže vyřešit velmi jednoduše vana se zástěnou, která umožní koupání i sprchování.

V rámci úspory místa je vhodné také vybrat menší umyvadlo zapuštěné do umyvadlové skříňky, která zároveň nabídne úložné prostory. V nabídce speciálních konceptů seženete i sety vany a umyvadla, které se šikovně překrývají, ale zároveň jdou plnohodnotně využít. Ideální by bylo, kdyby se vedle umyvadla ještě vešla vysoká úzká skříňka s dalším úložným prostorem. Raději než samostatné zrcadlo instalujte nad umyvadlo zrcadlovou skříňku. Aby menší prostor nepůsobil stísněně, pořiďte do koupelny světlý obklad ve velkém formátu. Minimum spár totiž nerozbije plochu a místnost tak bude působit čistším a větším dojmem.

Pro rodinu
Koupelna se razantně promění, když se rodina rozroste. Žádá si více metrů a i jiné zařízení. Většinou je nutné pořídit vanu i sprchový kout, protože malé děti se rády koupou a rodiče šetří čas tím, že si dávají rychlou a osvěžující sprchu. S ohledem na bezpečnost raději zainvestujte do termostatické baterie, která díky možnosti nastavení konstantní teploty ochrání děti před opařením horkou vodou.

Jsou-li děti věkově blízko sebe, můžete hygienu udělat i zábavnou a dopřát jim radovánky v prostornějším sprchovém koutu. Ideální je typ walk-in pouze s jednou zástěnou, která nebude děti omezovat v pohybu. Sice se hodně nacáká, ale aspoň bude legrace. Také není od věci, vybrat sprchovou vaničku s protiskluznou úpravou dna. Aby koupelna dobře zvládala „ranní špičku“, ideální bude při řešení typu umyvadla vybrat dvojumyvadlo a opatřit je dvěma bateriemi, nebo na nábytek či desku postavit dvě stejná umyvadla. Nápadů může být mnoho, ale vždy je nutné sladit design a účel. Koupelna musí být "trendy".

Když pohyb dělá potíže
V životě každého člověka nastane období, kdy je mu zatěžko vstoupit do vany a vylézat z ní, hladce se zvedat z toalety a vůbec se bez problémů pohybovat ve sprchovém koutě a po kluzké dlažbě koupelny. To všechno lze odbourat a zajistit starším či imobilním lidem bezpečný pohyb v koupelně. Jen je potřeba vybrat k tomu vhodné zařízení. Nejvhodnější by byla bezbariérová koupelna, ale leckdy to dispozice neumožní, proto musíme improvizovat.

Základem je protiskluzová dlažba a bezbariérový přístup do sprchového koutu, kde je instalována vanička v úrovni dlažby, nebo místo vaničky dlažba s odtokovým sprchovým žlabem. Ve sprchovém koutě by mělo být na zdi instalované madlo a pro větší pohodlí třeba i sklopné sedátko. Vhodný je sprchový kout typu walk-in. Klozetovou mísu instalujte do větší výšky, než je standard, nebo pořiďte rovnou speciální stojací klozet určený pro invalidy. Pro větší pohodlí přimontujte na zeď vedle klozetu madla. Vana není do koupelny pro seniory příliš vhodná. Pokud ji chcete mít, vybavte ji aspoň sedátkem, které poskytne oporu při koupání a usnadní vstávání. Seženete i speciálně tvarované umyvadlo, pod které může zajet invalidní vozík. Také nabízíme například vanu s dvířky.

Využijte našich bohatých zkušeností s realizacemi různých koupelen. Každý z nás má své individuální potřeby vycházející z dispozičních možností i rodinných zvyklostí. V našich koupelnových studiích připravujeme denně grafické návrhy, které mohou být inspirací i pro další uživatele.

  • Jak se šetří místem
  • Je libo koupel či sprchu
  • Do sprchy bez bariér
  • Šetříme místem
  • Madlo využijí děti i prarodiče
  • Když nás pohyb limituje