Swipe to the left

Krása z krasových oblastí

Série Alba z firmy RAKO je odrazem usazené horniny travertinu.

Krása z krasových oblastí

I když žijeme leckdy více online, přeci jen si občas užíváme přírodního bohatství. Radujeme se z krásy přírody, inspiruje nás a rádi se obklopujeme vším, co s přírodou souvisí, abychom jí alespoň část měli doma. To byl původní záměr designérů, kteří se nechali inspirovat přírodní krásou travertinu. A tak byla vytvořena základní idea dlaždic Alba od společnosti RAKO.

Je založený na jednoduchosti a jedinečnosti přírodního travertinu. A o jakou horninu jde, jen málokdo si jí dokáže vybavit. Travertin je chemická usazená hornina vznikající na pevnině. Složením odpovídá vápenci, na rozdíl od něj je pórovitý. Je tvořen malými zrnky čistého uhličitanu vápenatého - kalcitu. Může obsahovat také jíl a klastický křemen. Jen ve velmi ojedinělých případech je možné objevit fosilní zbytky. Na rozdíl od vápence vzniklého ve slaných vodách, vzniká travertin ve sladkovodním prostředí.

Travertin je velmi světlou, nažloutlou horninou, někdy je zabarven až do červena v závislosti na příměsích. Vyskytuje se v krasových oblastech tvořených vápencem, případně dolomitem.

Dlaždice mají precizní povrchovou úpravu, vznikající prostřednictvím digitálního tisku a dokáží vytvořit přirozenou atmosféru, působí velmi dokonale a vykazují vysokou kvalitu. K dispozici jsou v rektifikovaných formátech od 60 x 120 cm, 60 x 60, 30 x 60 cm až po mozaiku 5 x 5 cm pro univerzální použití. Dojem skutečného kamene je umocněn charakteristickým jemným reliéfem s příznačnou barevností. Série nabízí dva typy povrchů, přírodní matný povrch s decentním kontrastem matu a lesku a luxusní povrch lappato. Série obsahuje 10 rozdílných designů. Ve velkém formátu působí vyváženým, přírodním vzhledem, který se stane výrazným prvkem každého interiéru. Řezané dekorace 30 x 60 cm a mozaiky 5 x 5 cm využívají oba typy povrchů a podporují tak elegantní dekorativní možnosti. V nabídce nechybí funkční doplňky, jako jsou například schodovky a sokly nebo na zakázku vyráběné schodové tvarovky.

Sérií Alba získáte ideální materiál pro koupelny, obývací prostory, kuchyně, zastřešené terasy a balkony. S Albou se můžete setkat ve veřejných prostorech hotelů, restaurací, obchodních či kancelářských objektů.

Způsob pokládky je možný dvěma způsoby: buď jedním směrem s ohledem na orientaci designu, nebo otáčením jednotlivých dlaždic o 90° do pravidelné šachovnicové skladby. Všechny výrobky celé série vykazují nahodilé odchylky odstínu. Proto je vhodné a výrobcem doporučené, před pokládkou jednotlivé obkladové prvky vybírat z několika kartonů a výslednou plochu komponovat podle inspirativní fotodokumentace z katalogů RAKO případně z webových stránek www.rako.cz. Nepravidelnost designu je tím zcela originální.

A jak vypadá série Alba v praxi? Další produkty Natural/Alba jsou k dispozici na našem webu, nebo přímo v koupelnových studiích.