Swipe to the left

Koupelnové dominanty

Hledali jsme neotřelé prvky, které budou ozdobou koupelny, ale budou i účelné.

Koupelnové dominanty

Touha po nevšednosti a seberealizaci se promítá i do vybavení koupelen, jejichž dominantními prvky jsou zejména vany, umyvadla a baterie, ideálně ve vizuální symbióze. Extravagantní výstřelky jsou však válcovány požadavky šitými na míru s ohledem na jejich praktická řešeni a nadčasovou estetiku.

Pohled na koupelny se dnes skutečně mění, možná i tím, že jim je věnována daleko větší pozornost, přestože pokud jde o rozměry, i v mnoha moderních novostavbách, jsou poměrně malé a není jim věnován takový prostor, jaký si odpočinek a relaxace v koupelně zaslouží. I Přesto se nechá nalézt skvost pro jakoukoli koupelnu, který vás nadchne i uspokojí.

Vana

Dokonce i s převahou ne příliš velkých koupelen, vany neztrácejí svoji oblibu a to ani ty volně stojící. O svoji pozici v koupelně sice poněkud zápasí se sprchovými kouty, ale drží se. Čas od času totiž mnozí rádi spočinou v horizontální poloze ponořeni do koupele z voňavé pěny. Tam, kde vanám prostor přeje, se ty volně stojící stávají královnami. Umístěné v prostoru podpoří relaxační atmosféru koupelny a o poznání lépe tak vynikne i jejich tvar.

Může to být například oválná volně stojící vana Val od firmy Laufen, která je z litého minerálního materiálu Sentec, který umožňuje výrobu tenkých stěn, které dávají vaně lehkost, osobitost a půvab. Stejné je to i u volně stojící vany Ino také od Laufenu ze stejného materiálu. Dalším dominantním prvkem v koupelně, pokud jde o vany, může být volně stojící vana včetně madel značky Toto z kompozitního materiálu Galalato a povrchem Insiglass pro perleťový lesk. Pokud vás volně stojící vany nezaujaly, je zde například vestavná vana Bette Select od firmy Bette z odolné smaltované oceli. K dostání je v různých rozměrech. Preferujete relaxaci ve větším prostoru či ve dvou, je k dispozici asymetrická inovovaná vana LoveStory II od Ravaku z litého akrylátu. Ta vychází z tvaru srdce a její rozměry jsou 139 × 196 cm.

Umyvadlo

I kdyby se do koupelny nevešla vana, umyvadlo si svou neochvějnou pozici drží a často ji v prostoru koupelny dubluje – komfortní služby poskytuje i ve dvojici. Stádní uniformita neměnných tvarů je ale dávno pryč. Atraktivní design láká, někdy bývá i upřednostňován, ale neměl by zaostávat za praktičností a dlouhou životností umyvadla. Snadno lze odolat pokušení nápaditých tvarů, barvám, sklu či nerezu a materiálům na údržbu daleko náročnějším, než je keramický střep. I v malé koupelně tvoří umyvadlo a jeho příslušenství pomyslné srdce místnosti. Také proto máme potřebu nechat ho vyniknout, často postavit na desku a tím posílit jeho efekt. Například barevné umyvadlo se stane jednoznačně dominantou koupelny. Může jít například o kruhové umyvadlo na desku Artis od firmy Villeroy & Boch z keramiky TitanCeram. To je k dispozici ve více barvách.

Baterie

Také v oblasti vodovodních baterií se v poslední době roztrhl pytel s roztodivnými tvary, novými funkcemi či alternativními materiály. Běžně se dnes setkáte se skleněnými bateriemi, porcelánem a podobně. Pozornost designérů je věnována každému detailu. Proto nebylo možné minout vodovodní armatury, které tvoří jakési technické šperky s efekty přivádějícími vodu.

Krása v souladu s funkcí není ale dostupná jen vyvoleným. Za přispění dobrého architekta lze dosáhnout obojího, aniž byste vynaloženou částku za svoji koupelnu museli splácet do konce života. Příkladem může být vanová a sprchová jednopáková baterie DN 15 Amba od Kludi, určená k osazení na okraj vany z chromu nebo Umyvadlová dvouotvorová baterie D.1 od Duravitu velikosti M s pákovou rukojetí, která zrcadlí tvar plochého vývodu. Pokud chcete další inspiraci, prohlédněte si magazín Speciál.

Přiložené soubory

Název Formát Velikost  
Magazin_Special PDF 23.11 MB