Swipe to the left

Dřevojas dodá nábytek mnoha barev

Nevíte si rady s výběrem barvy do koupelny? Máme pro vás inspiraci.

Dřevojas dodá nábytek mnoha barev

Pravidelně se věnujeme výběru nejvhodnějších barev pro vaši koupelnu. Co výrobce, to názor. Jsou obecně platná pravidla, která respektují všichni, na druhou stranu, v některých aspektech se názory mohou lišit. Na problematiku výběru barev jsme se tentokrát podívali s naším renomovaným dodavatelem, a to firmou Dřevojas, která se specializuje na výrobu koupelnového nábytku déle než 75 let a právem patří mezi designovou špičku v oboru.

Zkušeností s potřebami a nároky zákazníků za dobu své činnosti získaly mnoho a tipy na vhodnou barvu do koupelny pomohou všem nerozhodným trochu rozšířit přehled o tom, jak jsou dnes koupelny vnímány a jak je možné do nich vnést téměř vše, co si přejete a co od koupelny vyžadujete.

Fialová je top

Současné barevné trendy pro vás mohou být pomyslným vodítkem, ke kterému budete postupně přidávat své vlastní požadavky a představy. Pokud chcete být trendy a koupelny by měly postihnout styl roku 2022, poradí společnost Pantone, která v posledních letech vsázela na pastelové barvy. Připomeňme oranžový odstín s jemným hnědavým nádechem z roku 2020 nebo Ultimate Grey a zářivě žlutou v roce 2021. A ani letos tomu není jinak. Letošní trendy se nesou v duchu barvy v odstínu modré s červeným podtónem, jednoduše označovanou jako barva fialová, konkrétně pojmenovanou jako Very Peri.

Celá barevná škála

Nepodléhejte barevným trendům, sázejte na vlastní kreativitu a fantazii.Mějte na mysli, že koupelna jako klidné místo, kam si po dlouhém dni chodíte odpočinout? Abyste se zde každé ráno i večer cítili dobře, je potřeba dbát na správný výběr barev. Obecně jsou pro koupelnu typické spíše chladnější barvy, které působí čistě a do vodního světa zkrátka patří. Dlouhodobě vládnou zejména odstíny modré, tyrkysové, zelené, šedé a fialové, které se mohou vzájemně kombinovat. Krok vedle neuděláte ani s neutrálními barvami, jako je bílá nebo různé odstíny hnědé. Důležité je, aby žádný prvek v koupelně nebyl natolik výrazný, že by rušil pohodovou atmosféru celé místnosti.

Návrat ke klasice

Bílá barva pro koupelny byla, je a vždy bude velmi oblíbená. Rozhodně s ní nic nezkazíte. Velkou výhodou je fakt, že se hodí jak pro menší, tak i větší prostory. Při zařizování koupelny usilujeme o to, aby k sobě jednotlivé prvky ladily. To ale neznamená, že veškeré elementy musí být bílé – právě naopak. Bílý koupelnový nábytek, stěny i podlaha mohou působit příliš sterilně. Zajímá vás, jak koupelnu zpestřit? Pohrajte si o to více s ostatními prvky.

Podle Dřevojasu je skvělou volbou koupelna laděná do červeno – bíla. V jejich nabídce naleznete kromě jiného nepřehlédnutelnou kombinaci v elegantní koupelnové řadě BRIO, která se vyjímá oblými plochami a velkým úložným prostorem. Pozor ale. Nezapomeňte, že červená patří mezi velice silné barvy, a tak to s ní ne přehánějte. Pokud červenou barvou nebudete chtít zjemnit bílou, můžete zvolit například světle šedou.

Ačkoliv jsme již zmínili, že v oblíbenosti vedou chladnější barvy, překvapivě žádaná je podle Dřevojasu i žlutá koupelna a její barevné odstíny. Možná je to tím, že se spousta lidí vrací k přírodě a chce se i doma cítit, jako by byli venku na sluníčku. K oblíbenosti mohl přispět i nedávný trend hořčicového odstínu, který se prosadil nejen v módě, ale i bytovém designu. Faktem je, že ať už žlutou barvu aplikujeme kamkoli, vždy zazáří a dodá příjemnou hřejivou energii. A jak žlutou kombinovat? Sladit ji můžete s bílou nebo odstíny hnědé. Nebojte se ji doplnit ani dřevěným či jiným přírodním prvkem. Pokud chcete koupelně dodat etno styl, můžete se poohlédnout po zlatých nebo bronzových doplňcích, které povznesou celou místnost a dodají nádech luxusu. Velmi populární barvou v kombinaci s šedou je také nebesky modrá, která se stala hitem letošního roku, tedy roku 2022.RAL

Moderní koupelny i s tmavými barvami

Moderní koupelny nemusí nutně znamenat jen světlé barvy. Tmavé odstíny sice doporučujeme volit spíše do větších koupelen, ani v menších prostorách se ale chladnějšího prvku, jako je např. imitace betonu, grafit či tmavé dřevo, bát nemusíte. Pozor si dejte pouze na to, aby v malé koupelně tmavá barva nevyvolávala pocit stísněnosti. Tomu můžete předejít použitím kvalitního osvětlení, světlým nátěrem stěn nebo třeba světlými doplňky. Působivé jsou i šachovnicovité vzory, popřípadě mozaika.

Šedý a černý koupelnový nábytek?

Šedá a černá jsou ve světě koupelen velmi populárními stálicemi. Ať už totiž budete koupelnu ladit do jakýchkoli barev, šedými a černými prvky nikdy nic nezkazíte. Stylově by mohla vypadat například umyvadlová deska v odstínu Graphit v kombinaci s bílým keramickým umyvadlem. Stejně tak může vaši koupelnu zdobit šedá umyvadlová deska doplněná o matně černou konzoli. Mezi další zajímavé elementy lze řadit šedou koupelnovou skříň, černé zrcadlo, které plánujeme brzy zařadit do naší nabídky, nebo i černé umyvadlo.

Experimentujte s barvami do koupelny

Myslete také na to, že vám koupelna bude sloužit několik dalších let. Ideálně tedy volte takové barevné provedení, které vás jen tak neomrzí. Výhodou dnešní doby je, že díky široké nabídce barevných provedení koupelnového nábytku a doplňků není třeba přistupovat k žádným kompromisům. Zastavte se v našem koupelnovém studiu a můžeme společně najít nejvhodnější řešení pro vaši koupelnu. Barev v koupelně se rozhodně nemusíte obávat. Zejména, pokud si necháte u nás zhotovit grafický návrh, kde můžete rychle a snadno vyměnit dekor, barvu či rozmístění zařizovacích předmětů. Rádi vám poradíme, i když konečné rozhodnutí je ale vždy jen na vás.