Swipe to the left

Zachraňte vodu, vyzývá příroda

Českými domácnostmi protečou odpadem stovky litrů vody denně.

Zachraňte vodu, vyzývá příroda

Žádné zdroje nejsou bezedné
Každý z nás se ocitl v situaci, kdy mu doma netekla voda. Právě v této chvíli, kdy napouštíme kýble a taháme domů balíky pitné vody si uvědomujeme, jak je voda cenou komoditou. Umíte si představit, že by došla úplně? Tomu může čelit 75 % populace na naší planetě v roce 2035.

Jsou některé limity, které nelze posouvat. Patří mezi ně i dostatečné množství pitné vody na Zemi
O důležitosti vody jsme se mnozí přesvědčili v létě roku 2018, kdy nám příroda ukázala, že člověk není pánem světa, i když se za něj považuje. Nezpochybnitelné oteplování planety nám v budoucnu ještě způsobí mnoho vrásek na čele. Je nejvyšší čas dobře naslouchat přírodě. Například v roce, kdy i v našich zeměpisných šířkách nepršelo, jsme od přírody obdrželi jasný signál: „mám žízeň“, vysychala koryta řek, půda byla vyprahlá a zelená vegetace vadla.

Zachraňte vodu, každá kapka se počítá
Voda je dnes levná, za její plýtvání ale platíme draze. To si uvědomuje kromě jiných, přední světový výrobce armatur. Společnost GROHE přijala výjimečnou společenskou odpovědnost a při výrobě baterií se zamýšlí nejen nad designem, ale i nad udržitelností a úsporou vody. Jejich technologie umí šetřit vodu. Stále více lidí si uvědomuje nutnost úspory a vydat se cestou udržitelnosti. Přidejte se k nim.

Využíváte jen tolik vody, kolik potřebujete?
Českými domácnostmi protečou stovky litrů vody každý den. Tím ale číslo nekončí. Celkovou spotřebu vody určuje vodní stopa, která funguje na podobném principu, jako uhlíková stopa. Možná vás ale překvapí, že se vodní stopa může vyšplhat i na sta litrů za den. Například za 300 g hovězím steakem stojí 4650 litrů vody.

Začněte hned
Potřebu péče o cenné přírodní zdroje si dnes uvědomuje většina lidí. Jedna kapka pro nás může být poslední kapka pro někoho jiného. Naštěstí může každý dodržovat několik jednoduchých pravidel, díky kterým se péče o životní prostředí stane samozřejmou a snadnou. I malá změna může mít obrovský dopad. Je spousta maličkostí, kterými člověk může výrazně snížit spotřebu vody v domácnosti. Možná si ani neuvědomujeme, jaké máme návyky, možná by se dalo říci i zlozvyky. Je to například:

čištění zubů, kdy používáním kelímku s vodou místo otevřeného kohoutku ušetříme i 5 litrů vody při jednom čištění. Pokud si čistíme dvakrát denně nebo vícekrát, jsou to jednoduché kupecké počty.

Šetřit se dá i sprchováním. Nahrazením jedné koupele pětiminutovou sprchou, ušetříme 25 až 125 litrů vody. Z koupelny se přesuneme do kuchyně, a to rovnou ke dřezu s neumytým nádobím. Každé mytí nádobí v do ¾ napuštěném dřezu ušetří až 20 litrů vody, proto vypněte tekoucí vodu a napusťte si dřez.

Šetřit se dá i na zahradě a kolem domu. Nevěříte? Instalováním sběrných nádrží pro dešťovou vodu šetříme cennou pitnou vodu. Na kontejnery lze navíc získat dotace.

Šetří přírodu, šetří peněženku
Ekologické spotřebiče jsou šetrné nejen k přírodě, ale také k našemu rozpočtu. Jejich používáním můžeme snížit spotřebu vody i o 50 % a ročně ušetřit tisíce korun. Například i perlátory za pár korun, omezují, usměrňují a provzdušňují průtok vody, zároveň poskytují podobný pocit, jako při plném průtoku. Jsou schopny omezit průtok kohoutku baterie z obvyklých 12 l/min na 6 l/min.

Také používání bezdotykových baterií je hygieničtější i ekologičtější. Automatické vypínání proudu po pár vteřinách zajistí efektivní a úsporné využívání vody, aniž byste museli myslet na zavření kohoutku.

Udržitelné technologie GROHE
Kvalita, technologie, design a udržitelný rozvoj. Čtyři klíčové hodnoty, které definují závazek GROHE poskytovat zákazníkům výjimečné zážitky. Například GROHE EcoJoyTM. Všechny výrobky GROHE EcoJoy jsou systematicky navrženy pro úsporu vody a energie. Výrobky vybavené technologií EcoJoy tak dokáží snížit spotřebu vody až o 68 %, aniž by snižovaly prožitek z vody. Asi 10 % soukromé spotřeby vody se plýtvá nedetekovanými úniky. GROHE Sense okamžitě detekuje úniky, GROHE Sens. Guard automaticky zastaví přívod vody. Další je GROHE Sense a SenseGuard, o nichž jsme psali ZDE.

Také technologie GROHE SilkMove® ES podporuje zodpovědné zacházení s energií a vodou. V režimu studené vody a střední pozici páky se ES aktivuje, eliminuje otevření baterie ve smíšeném režimu horké a studené vody a předchází zbytečnému ohřívání vody.

Produkty firmy GROHE jsou k dodání v síti koupelnových studií Ptáček. Více informací o dalších produktech a našich službách získáte na kterémkoliv z našich koupelnových studií Ptáček.