Swipe to the left

Vana nebo sprchový kout? To je oč tu běží...

Pět tipů pro rozhodování zdali budeme využívat vanu či sprchový kout, každá součást koupelny má svůj význam.

Vana nebo sprchový kout? To je oč tu běží...

Nejčastěji skloňovanou otázku při výběru vybavení do menší koupelny bývá, zdali volit vanu nebo sprchový kout. Není se čemu divit, neboť od tohoto rozhodnutí se bude vaše koupelna realizovat dál. Na začátku rozhodovací paralýzy by mělo stát zamyšlení, zdali jste typ na dlouhé koupele plné pěny, nebo potřebujete ráno opustit byt za pět minut? Nemůžete se rozhodnout? Pak je tu našich pět tipů.

1. Prostor
Pokud vaše koupelna nenabízí mnoho prostoru a potřebujete do ní vměstnat co nejvíce prvků včetně pračky, je sprchový kout určitě lepší volbou. Malé, tzv. sedací vany se vyrábějí od délky 100 cm, přesto, že nenabídnou tolik pohodlí, zachovají pocit z napuštěné vany. Ideální vana by měla být stejně dlouhá, jako je vaše výška od paty po ramena, abyste si mohli opřít obě nohy o stěny vany. Pokud tedy nemáte na vanu prostor alespoň 160 cm, volte raději sprchový kout. U sprchového koutu se zamyslete také nad způsobem otevírání dveří, aby moc nezasahovaly do volného prostoru, pohodlně jste mohli vstoupit i vystoupit, nehrozilo poškození dveří a podobně.

Tip: Jak vybrat vanu a sprchový kout?

2. Myslete na budoucnost
Kde se vidíte za pět let? Jste mladý pár, plánujete výhledově děti? Pak se vám hodí spíše vana. Naopak, pokud se zamýšlíte jak připravit svoji domácnost na důchod, oceníte při sprchování co nejméně překážek. Praktickým doplňkem můžou být i sedátko, madla a podobně.

Tip: Koupelna se věkem mění.

3. Úspora financí i ochrana životního prostředí
Máme další plus pro sprchový kout. Sprchou nešetříte jen prostor, ale uspoříte mnoho litrů vody. Klasická vana pojme za jednu koupel až 200 litrů vody, během sprchování spotřebuje člověk průměrně 30 – 50 litrů vody. Doporučujeme i ekosprchy, které při zachování dynamiky proudu, spotřebují méně vody, než sprchy klasické.

Tip: Jak šetřit vodu.

4. Kompromis
Častý obrázek z našich domácností: manželka touží po vaně plné pěny, manžel se rychle osprchovat. Kompromisem je vana s vanovou zástěnou, která poskytne možnost luxusní lázně i svižného sprchování.

Tip: Trendy letošního roku.

5. Údržba
Pokud ale jde o údržbu, na celé čáře vítězí vana. Zde je opět významné plus pro vanu - snadněji se čistí, na rozdíl od sprchy nemá záhyby, profily a dostanete se všude bez větších potíží. U sprchových koutů je nutná po každém sprchování, alespoň jednoduchá údržba, protože dlouhodobě usazovaný vodní kámen může časem způsobit značné potíže.

Tip: Jak čistit sprchový kout.

Rozhodnutí mezi vanou a sprchovým koutem necháme na vás. Pomůžeme vám však s výběrem, proto přijďte do našeho koupelnového studia Ptáček. Určitě si vyberete.

  • Někdy se vana nevejde
  • Pohodlí ve vaně
  • Stačí jen zástěna
  • Vana nejen v koupelně
  • Volně stojící vana
  • Zaměřeno na relaxaci