Swipe to the left

V hlavní roli toaleta

Vše co jste kdy chtěli vědět o klozetu a nikdo Vám to neřekl.

V hlavní roli toaleta

Dokážeme zhmotnit vaše představy
Na toaletě strávíme v průměru rok a půl života, proto by toaleta měla být pohodlná a měla by splňovat veškerá naše kritéria, ať už na design, pohodlí a v prvopočátku také dispoziční možnosti či stavební připravenost. Zorientovat se v dnešní nabídce zboží zabere mnoho času, proto doporučujeme sepsat si svá kritéria, ať už jsou jakákoliv a svěřit se do péče našich specialistů, kteří pro vás rádi najdou ten pravý záchod. Nabídka výrobců je velmi široká a vybírat můžete z mnoha rozmanitých tvarů, nepřeberného množství designů a funkcí.. V oblasti designu najdeme klozety hranaté, kulaté, s kudrnatým zdobením i s pevně danými čistými liniemi. Pokud Vám nevyhovuje standardní bílá barva keramiky, nevěšte hlavu, dnes jsou k dostání klozety, v mnoha barevných provedeních.

Čistota na prvním místě
Jedním z hlavních požadavků je, aby toaleta byla jednoduše udržovatelná a nedocházelo v ní k rozmnožování bakterií. V tomto ohledu může pomoci speciální úprava keramiky, která odpuzuje vodu a zabraňuje usazování vodního kamene a nečistot na keramice. Úpravu najdete u většiny výrobců.

Stále častější bývá i poptávka po klozetu s takzvaně otevřeným kruhem splachování, výrobci jej nazývají různě, setkáte se s označením jako RIMMLES, Rimm Off, RIMFREE, vždy se jedná o obdobnou úpravu. Oplachovaná hrana toalety je zcela otevřena a plně proglazovaná jako například hrana u umyvadla či u bidetu. Tím dochází k bezchybnému oplachu celé keramické plochy uvnitř toalety. Splachovací prostor je plně otevřen a tím i viditelný, proto jej můžete snadno omýt jedním tahem hadříku. Můžete využít například toaletu výrobce GEBERIT. Oproti tomu uzavřené splachování má po obvodu splachovacího kruhu několik otvorů, ze kterých vytéká voda, ty se časem mohou ucpat a vzniká tak prostor pro usazování bakterií a nepříjemný zápach.

Pro snadnější údržbu zvenku je dnes možné zvolit záchod tak zvaně celokapotovaný, to znamená, že jeho odpadní kolínko není vůbec patrné a celý klozet je vytvořen z jednoho celistvého kusu keramiky.


WC závěsné VITRA

Concept 100


Klozet není věda, i když ...
Mějte však na paměti pár našich základních rad. Co typ klozetu, to jedno určité sedátko. Výrobci mezi sebou nejsou kompatibilní. Proto doporučujeme sedátko zakoupit ihned a vyhnout se tak dodatečné anabázi shánění potřebného sedátka.

Sedátka dnes koupíte i v antibakteriální úpravě. Velmi zajímává je funkce soft-close, kdy se Vám poklop zavírá pozvolně a nedochází tak k nechtěné ráně při zavírání poklopu sedátka. U vybraných typů klozetů můžete koupit sedátko slim nebo sedátko klasické, kdy poklop plně překryje lem sedátka. Dalším zajímavým doplňkem toalety jsou bidetovací sedátka. Samostatný článek o jednom z nich je ZDE.

Můžete se setkat s pojmem hluboké a mělké splachování. Hluboké splachování je dnes nejvíce používané, ústí přímo do opadu. Mělké splachování je zakrojení vnitřní keramiky, jedná se o speciální stupínek. Je využíváno především ve zdravotnictví, kde je požadavek na kontrolu stolice.

Z pohledu instalace
V základu toalety třídíme na zavěšené a stojící (volně stojící). Každý z těchto typů nabízí několik variant z pohledů designu a tvarů a předevší každý vyžaduje různou stavební připravenost. Za zavěšeným klozetem se skrývá předstěnový systém na kterém je toaleta zavěšena. Instalace se není třeba bát, rádi vám s ní poradí naši specialisté a rozhodně ji zvládne každý instalatér.

Kombinovaný klozet
Typ těchto klozetů je dnes sice již na ústupu, ale i tak nabízí velmi zajímavé kousky. Mnohdy skvěle doplňuje rustikální a retro koupelny. Kompletní toaleta je většinou složena ze dvou částí, nádržky a samotné mísy. Pokud tyto komponenty nekoupíte společně, musíte počítat s tím, že vzájemně nejsou kompatibilní. Je nutné vždy vybírat v jedné sérii a samozřejmě od jednoho výrobce. U nádržky můžeme mít několik druhů připojení vody, z pravidla z boku, nebo ze spodu.

Z pohledu stavební připravenosti je zapotřebí věnovat pozornost odpadu. Ten může být buď svislý, šikmý nebo vodorovný, tuto skutečnost nezapomeňte prověřit na místě stavby dříve, než začnete toaletu vybírat. Případně můžete zvolit keramickou místu s Vario odpadem, který se zcela přizpůsobí vaši stavební situaci.

Závěsný klozet
Jak napovídá název, jedná se o toaletu, která se zavěšuje, pro její instalaci je zapotřebí předstěnový modul, který skryjete pod obklad. Typ modulů volíme s ohledem na instalaci. Buď do lehké příčky nebo k obezdění.

Věnujte také pozornost výběru tlačítka pro předstěnový systém, výrobci nejsou mezi sebou kompatibilní. V praxi to znamená, že pokud jste využili předstěnového systému GEBERIT, budete potřebovat pouze tlačítka GEBERIT.

Zavěšená toaleta splňuje ty nejpřísnější designové požadavky. Nabízí se i v provedení skrytého upevnění, takže design není rušen žádným upevněním a šrouby. Velmi oceňován je i fakt, že pod tímto klozetem jednoduše vytřete.

Kromě klasických toalet si můžete vybírat i z několika variant chytrých toalet. To jsou ty, které disponují i hygienickou sprškou, předehřátou vodou, filtry zápachu, vyhřívaným sedátkem a podobně. Popis chytrých toalet vydá na samostatný článek a rádi se jim budeme také věnovat.