Swipe to the left

Teď je správný čas na novou terasu

Položit novou dlažbu je snazší, než se může zdát. Rádi vám poradíme.

Teď je správný čas na novou terasu

Často přicházejí zákazníci do našich studií s otázkou, jak technicky vyřešit bezstarostnou pokládku terasy a tu ještě sladit s dlažbou použitou v interiéru. Tato problematika je aktuální zejména s příchodem slunečních paprsků. Pomyslným oříškem nemusí být ani skutečnost, pokud obývací pokoj přímo navazuje na prostor terasy. Není třeba mít svázané ruce nabídkou různých betonových nebo teracových dlažeb. Řešením jsou 2 cm silné keramické dlaždice ve stejném designu jako 1cm dlažba použitá v interiéru celého domu. Většina 2cm dlaždic vychází z původních sérií určených do interiéru. Vnitřní prostory s vnějšími tak mohou být dokonale sladěny.

Například série MY EARTH OUTDOOR od VILLEROY & BOCH je dostupná v mnoha odstínech, stejně jako interiérová varianta, a tím se nabízí nespočet možností využití. Dnes se také hodně používá do obývacích pokojů a ložnic dlažba v dekoru imitace dřeva. Tu nabízí například MARAZZI v sérii TREVERKHOME20, pro rustikální terasy je pak jako stvořena série TREVERKMADE20. Ve venkovních dlažbách je dostupná i imitace betonové stěrky, například LA CERAMICA série ICON. Prostory s požadavkem na kamenný vzhled skvěle vystihuje série MARAZZI CEPPO DI GRÉ.

U venkovních dlažeb je kladen důraz především na jejich odolnost. Musí čelit horkému letnímu slunci i zimním mrazům. Proto vždy kontrolujte, zdali dlažba má označení mrazuvzdorná. Oproti betonovým nebo teracovým dlažbám je benefitem stálobarevnost, nenasákavost, dobrá čistitelnost, pevnost, přesný tvar a široká škála speciálních prvků.

Tuto dlažbu lze použít v podstatě kamkoliv na terasy, balkony, chodníky, okraje bazénů, veřejné venkovní prostory nebo schodiště.

Pokládka lepením
Dlažba se pokládá tradičním způsobem lepení lepidlem na bázi cementu, a to na předem vybetonovaný, vyspádovaný a odizolovaný podklad. Takto položená dlažba je po zaschnutí i pojízdná např. osobním automobilem. Pro přesný způsob pokládky, možnosti zatížení a bezpečnost, se vždy poraďte s odborníkem z oboru stavebnictví. Ideální jsou realizace s co nejnižším počtem dořezů.

Pokládka do písku či štěrku
Pro pokládku dlažby do terénu vytvoříme pod celou dlážděnou plochou nebo pod jednotlivými dlaždicemi dostatečně hluboký výkop v rozmezí od 5 do 10 cm. Následně můžeme provést osazení obrubníků či jiných prvků. Na dno výkopu položíme silnou geotextilii, výkop ideálně zasypeme alespoň ve třech vrstvách třemi různými velikostmi kameniva od největšího až po nejmenší. Pro dosažení maximální rovinnosti vše „zavibrujeme“ (udusáme) a následně dlažbu na takto vyrovnanou a vyspádovanou plochu položíme. Při pokládce jednotlivých dlaždic do travnaté plochy či zaštěrkovaného povrchu, dbáme na rozměření vzdálenosti pro celkový efekt. Dlažbu lze vyspárovat jemným pískem. Takto realizovaná pokládka je určena pouze pro pochozí užívání.

Pokládka na terče
Pokládka na terče se používá při suchém kladení dlažby v exteriérech, kde konstrukce zajišťuje plynulý odtok vody, např. pro terasy, balkony, zaizolované střechy apod. Vyrovnání nerovností nebo spádu lze docílit pomocí rektifikačních či spádových podložek. Výhodou této pokládky je snadné vyrovnání různě vysokých úrovní řady ploch, jednoduchý přístup k opravám hydroizolace v případě teras a balkónů, stále suchý povrch bez louží, dostupné vedení instalací (voda, elektřina atd.) a jednoduchá a rychlá realizace.

Nabídku aktuálních dlažeb Outdoor 2.0 si můžete prohlédnout v přehledu níže, popřípadě v katalogu, který v současné době aktualizujeme. Vyberte si z naší široké nabídky skladových zásob a poskládejte si svůj vlastní projekt ve vašem oblíbeném stylu. Nebojte se na nás obrátit, pomůžeme vám najít inspiraci i pro váš domov. Udělejte první krok a sjednejte si u nás nezávaznou schůzku.

ODKAZY:

MARAZZI TREVERKMADE 20
https://www.koupelny-ptacek.cz/catalogsearch/resul...

MY EARTH OUTDOOR
https://www.koupelny-ptacek.cz/catalogsearch/resul...

MARAZZI TREVERKHOME 20
https://www.koupelny-ptacek.cz/catalogsearch/resul...

ABITARE ICON
https://www.koupelny-ptacek.cz/catalogsearch/resul...

MARAZZI CEPO DI GRE
https://www.koupelny-ptacek.cz/catalogsearch/resul...

  • Outdoor 1
  • Outdoor  2
  • Outdoor  3
  • Outdoor  4
  • Outdoor  7
  • Outdoor 5
  • Outdoor 6