Swipe to the left

Světlo vám dokáže změnit náladu

Nepodceňujte výběr světla a osvětlení do koupelny, má svoji důležitost.

Světlo vám dokáže změnit náladu

V posledních letech stále častěji řešíme různé vlivy na naši harmonii a duševní zdraví. Jen málokdo si uvědomuje, že právě světlo má zásadní vliv na naše zdraví i duševní pohodu. Většina z nás má raději slunečný den, než ten zatažený, kdy je hůře vidět. Stejně tak tlumená světla mohu ovlivnit navození klidu a pohody před spánkem, výrazná či blikající světla v nás vyvolají touhu po zábavě a podobně. Proto výběr správného druhu osvětlení rozhodně nepodceňujte.

Na nákup světla do koupelny se nejprve připravte
To, že se ráno špatně vidíte v zrcadle, nemusí být způsobené špatným zrakem nebo probdělou nocí. Na vině může být špatně zvolené osvětlení koupelny. A jak tedy vybrat správně? Rádi vás na základě poznatků provedeme výběrem vhodného osvětlení do koupelny.

Trocha technických informací
Důležité nejsou jen vzhled, barva nebo svítivost, ale také normy. V koupelně se totiž nacházejí zóny a podle nichž se pořizují jednotlivá osvětlení. Což znamená, že ne každé je vhodné a je potřeba hledat hodnotu IP. IP je zkratka pro Ingress Protection a ta udává krytí zdroje světla před vnějšími vlivy. Dle platných norem rozlišujeme 4 zóny.

Rozdělení zón dle IP
Zóna 0 – vnitřní prostor vany či sprchového koutu – sem nepatří žádné světlo, ale můžeme použít například led pásek na osvětlení niky
Zóna 1 – prostor ohraničený okrajem vany do vzdálenost okolo 0,6 m a do výšky 2,25 m – ani sem se umístění světel nedoporučuje
Zóna 2 – prostor v těsné blízkost vany či sprchy – obyčejně se jedná o vzdálenost do 0,6 m do dálky a více než 2,25 metry do výšky – sem patří světla s minimálním IP44
Zóna 3 – zbytek koupelny – zde jsou omezení minimální – ideální jsou ale také světla s IP a to přesahující IP21 – důvodem je kondenzace vodních pár

A můžeme vybírat….
Nehledě na to, jestli vaše koupelna disponuje oknem, tak by se osvětlení mělo skládat z hlavního světla a osvětlení zrcadla. To by mělo dosahovat 200 – 300 luxů.

Také myslete na to, že tmavé obklady oproti světlým odrážejí světla méně, a proto se hodí světla s vyšší svítivostí. Centrální osvětlení koupelny je většinou tvořeno stropními svítidly, která se dají použít i k zapuštění. Ještě než hlavní osvětlení vyberete, zamyslete se nad celým prostorem koupelny – jak je velká, jestli nemá nějaká zákoutí. Čím tmavší a větší koupelna, tím silnější potřebujete hlavní světlo. V malé světlé koupelně postačí kolikrát jedno hlavní.

A jak na světlo nad zrcadlem?
Na trhu se setkáte s obrovským množstvím variant, které lze použít. Můžete si pořídit zrcadlo či zrcadlovou skříňku přímo s osvětlením, ať se již jedná o integrované do plochy zrcadla nebo dodatečné. Nezapomeňte na vhodné elektrické rozvody a také vypínač. Některá zrcadla/skříňky mají vypínač vlastní, u některých je nutné instalovat dodatečný.

Nezapomeňte na teplotu světla
Důležitost bude hrát i jeho teplota, protože zejména dámy potřebují vhodné světlo k líčení. Teplota chromatičnosti světla (CCT – Correlated Colour Temperature) se udává v Kelvinech. Běžné teploty světla LED osvětlení jsou 3000K, 4000K, 6000K a 6500K.Teplá bílá (do 3000K), kterou můžeme přirovnat ke světlu svíčky nebo západu slunce, navozuje pocit klidu a tak se hodí třeba na toaletu, aby vás světlo při noční návštěvě zcela neprobudilo. Neutrální bílá se používá pro běžné aktivity (od 3500K-5500K) a bývá označována také jako denní bílá – protože se nejvíc podobá dennímu světlu. Je to taková „zlatá střední cesta“ a hodí se právě do koupelny. A pokud nevíte, jakou barvu zvolit, tak nabídce jsou i zrcadla s osvětlením, u kterého můžete barvu měnit dle potřeby – například dámy pro denní a večerní líčení.

Namísto popisu jednotlivých designových výrobků, vás srdečně zveme do našich koupelnových studií Ptáček, kde si můžete osvětlení prohlédnout, přesvědčit se o jeho přednostech a zjistit, jak vypadají přímo v interiéru. Rádi vám zároveň navrhneme koupelnu na míru a poradíme, co je nyní „in“.