Swipe to the left

Poradíme, jak šetřit

Moderní technologie i drobná úprava zvyklostí mohou přinést nemalé úspory nejen v koupelně.

Poradíme, jak šetřit

V posledních měsících se slova jako úspory, šetření, či efektivní využití energie skloňuje ve všech pádech. Zmatek okolo cen energií snad pomine, ale trvale udržitelný rozvoj, ekologie, ochrana přírodního bohatství tady budou stále a to jak se nyní chováme my, poznají naše děti i další generace. Rozhlédli jsme se proto okolo sebe a hledali možnosti úspor. Rádi proto poradíme, jak šetřit nejen v koupelně a na toaletě.

Teče voda, teče
U nás je standardem, že otočíme kohoutkem či posuneme rukojeť pákové baterie a zvolíme množství a teplotu vody, kterou potřebujeme. V tom okamžiku bychom si měli uvědomit, že více než dvě miliardy lidí nemají přístup k bezpečné pitné vodě. Není proto nutné plýtvat vodou. Při čištění zubů, používejte kelímek s vodou místo otevřeného kohoutku, ušetříte i 5 litrů vody při jednom čištění. Pokud si čistíme dvakrát denně nebo vícekrát, jsou to jednoduché kupecké počty.

Úsporné sprchování
Šetřit se dá i sprchováním. Nahrazením jedné koupele pětiminutovou sprchou, ušetříme 25 až 125 litrů vody. Stačí dodržovat pravidlo o vypínání vody v době, kdy se mydlíme. Díky moderním technologiím můžete sledovat spotřebu vody přímo při sprchování. HANSA ACTIVEJET Digital je chytře navržená ruční sprcha, která vám poskytuje na integrovaném displeji zpětnou vazbu v reálném čase. Sprcha je dodávána s moderní a stylovou sprchovou hlavicí, která poskytuje jemný a pohodlný zážitek ze sprchování. To vám dává kontrolu nad spotřebou s možností dlouhodobě snížit své náklady. Vyberete si v našich koupelnových studiích.

Stačí přiložit ruku
K šetření nám zásadně pomohou bezdotykové baterie, u kterých průtok hlídá čidlo. Výborného poměru ceny x výkonu dosahují bezdotykové baterie Concept.

Už se nespálíte
Úsporu teplé vody zajistí termostatické baterie. Už se vám nestane, že byste se při sprchování opařili, nebo se nechtěně otužovali ve chvíli, kdy si druhý člen rodiny začne čistit zuby. Díky speciálním ventilům, které reagují na teplotu přitékající vody a fungují buď na principu vosku, kapaliny nebo dvou kovů v těle baterie, bude nastavená teplota konstantně udržována po celou dobu vaší očisty. Výborných výsledků díky moderním technologiím dosáhla německá firma Grohe. S jejich bateriemi uspoříte až 50 % vody při zachování potřebného proudu vody.

Snížením teploty vody ušetříte i 10%
Pokud snížíte teplotu vody pro sprchování, umývání např. z 65 °C. na 50 °C můžete ušetřit i 10% z nákladů na ohřev této užitkové vody. Přitom při koupání či sprchování nepotřebujete teplotu vody vyšší jak 45°C. Nechte si tedy snížit teplotu teplé vody a projeví se to na další úspoře.

Pokud jde o sprchování a koupání, doporučuje vybrat jeden z našich termostatů, protože nabízejí pohodlí a bezpečí. Teplota vody je trvale nastavitelná, funkce ECO stop šetří vodu. Konstrukce zajišťuje že tělo je chladné a armatura se z venčí nikdy nezahřívá. Právě Concept znamená inteligentní a technologicky vysoce kvalitní výrobky v moderním provedení. Variabilní možnosti kombinace pro program stavebních služeb umožňují individuální design.

Oběhové čerpadlo
Pokud máte doma cirkulaci TUV, která zajišťuje okamžitě teplou vodu, pokud otočíte kohoutkem, máme tip na další úsporu. Poraďte se s našimi odborníky, zda zrovna čerpadlo, které používáte nemá vysoké provozní náklady. Nebo díky špatně zaizolovanému potrubí teplé vody se vám zároveň neochlazuje zbytečně i voda v zásobníku teplé vody. Ta se pak častěji ohřívá, než je potřeba a spotřeba roste.

I maličkost ušetří
K úspoře vody přispívá i obyčejný perlátor, zajišťuje regulaci průtoku vody, někdy i směřuje proud. Úsporný perlátor míchá vzduch s vodou, čímž snižuje průtok. Zároveň způsobuje překážku vodě, a tím se snižuje průtok. Také zachytí drobné nečistoty.

Aby peníze nekončily v toaletě
O výhodách závěsných WC oproti klasickým WC kombi není třeba už nikoho přesvědčovat. Jaké jsou ale výhody českých WC modulů oproti zahraničním konkurentům? Je jich celá řada. Ten nejdůležitější je úspora. Pomocí vypouštěcích ventilů Alca ECOLOGY od výrobce ALCA lze snížit množství vody pro malé, resp. velké spláchnutí až na 2, resp. 4 litry vody a ušetřit tak 33% vody při každém spláchnutí.