Swipe to the left

Pět tipů na koupelnu nejen pro seniory


Připravte se včas na svůj podzim života, kdy už nohy tolik neslouží.

Pět tipů na koupelnu nejen pro seniory

Většina z nás chce zůstat ve svých aktivitách soběstačná i v pokročilém věku, zvlášť pokud jde o tak intimní činnost jako je hygiena. V tomto případě platí, že štěstí přeje připraveným, proto přizpůsobte své bydlení na novou životní etapu včas. Neplatí to pouze pro seniory, ale bohužel jsou v našem životě okamžiky, kdy nás nemoc nebo úraz připraví o naši skvělou koncici.

1. Vana v roli nepřítele
Vany mají horní hranu většinou ve výšce 60 cm. V čase, kdy se pohyb stane problémem, se promění vana v překážku, se kterou budete každý den bojovat. Vana s dvířky nabídne ostatním uživatelům koupací komfort, zatímco seniorovi zajistí pohodlný vstup. Vana s dvířky je většinou dodávána včetně sprchové zástěny, bránící rozstřiku zbytkové vody a sedátka, které umožní pohodlné sprchování. Ideálním řešením jsou sprchové vany GKI, které kombinují vanu s dvířky a sprchový kout. Integrovaná samouzavírací dvířka zajišťují snadný přístup. Optimálně tvarovaný prostor nabízí dostatek místa i dostatečný komfort. Sprchová clona může ušetřit prostor. Vana disponuje protiskluzovovým posuvným panelem, které poslouží i jako sedátko. Sprchová vana GKI může být doplněna příjemným akrylátovým zakrytím.

2. Sprchový kout
Pokud jste příznivci sprchování, zvažte možnost sprchového koutu. Doporučujeme využít vaničky s protiskluzovou úpravou, případně volte dlažbu s vysokým protiskluzem. Do sprchy se též hodí sedátko, které můžete vždy dodělat i dodatečně. Nebojte se náročné přestavby, sprchový kout ROTH VINATA to zvládne za jediný den bez větších stavebních úprav. Dobrou volbou jsou i sprchové boxy. Dokážeme vám nabídnout sprchový kout do jakékoli koupelny, včetně té atypické.

3. Uchovejte si důstojnost
Činnost, které se jistě všichni nejvíce bojíme s příchodem stáří, se pojí s toaletou. Velmi dobrým řešením jsou proto bidetovací klozety či sedátka, které veškeré choulostivé situace vyřeší za vás. K dostání jsou jak celé klozety s funkcí spršky, tak jen sedátka. Funkčnost obou je srovnatelná. Každé má jiné nároky na instalaci, potřebují přívod vody nebo elektřiny, jak na jejich výběr se dozvíte v našem článku. Doporučujeme Concept Washlet Toto. V této době máme za akční cenu čtyři bidetovací sedátka. Jejich nákupem nyní ušetříte. O hygienu uživatelů se postará sofistikované zařízení, které disponuje řadou funkcí. Pokud to stavební úpravy nedovolují, bezpochyby poslouží bidetovací baterie CRISTINA WC JET. Jde o podomítkovou pákovou baterii s ruční sprchou v chromovém provedení. Má hadici dlouhou jeden metr, máte tedy podle možnosti připojení dostatečný prostor pro pohodlnou manipulaci a očistu.

4. Zvyšte také klozet
Vstávání a bolest kloubů je nejčastější problém mobility ve stáří. Využijte speciálního zvýšeného klozetu. Pokud máte zálusk na závěsný klozet, není problém jej instalovat nad rámec běžné výšky. Existují speciální předstěnové moduly, které tuto variabilitu umožňují. Pro invalidní spoluobčany doporučujeme speciální toalety, které mají odlišnou konstrukci. V naší nabídce si vyberte závěsné WC Concept se zvýšeným sedem o 60 mm. Pro osoby s fyzickou indispozicí přinášíme dokonalý produkt pro dosažení vyšší úrovně komfortu sezení s plastovým uchycením, a to nástavec na WC sedátko - MKW Monarch s výškou 10 cm. Z důvodů omezeného pohybu dochází častěji k poškození sedátka toalety, popřípadě nemusí to původní již vyhovovat. Řešení přináší například společnost RAVAK.

5. Madla

Opora, stabilita, jistota tu vám dodají madla. Sklopná madla jsou vhodná tam, kde je málo místa, například tedy do sprchy, či k toaletě. Naopak dlouhé madlo k vaně nezabere žádný prostor a může na místě klidně zůstat. Dnes jsou již dostupné v chromu, bílé i trendy černé barvě.

S návrhem koupelen pro seniory i imobilní občany máme zkušenosti. Nabízíme i řadu dalších pomůcek, které vám usnadní hygienu nejen v seniorském věku. Stačí přijít do koupelnového studia Ptáček, poradit se udělat pouhých pět kroků k nové koupelně vám na míru.




  • Nezpameňte na madla
  • Pohodlná očista bez toaletního papíru
  • Vana s dvířky
  • Bezbariérový přístup
  • Praktické sedátko ve sprše

Přiložené soubory

Název Formát Velikost  
Bidetovaci_sedatka_TOTO PDF 1.91 MB