Swipe to the left

Jak vybrat koupelnový radiátor?

Teplo domova začíná u nás, proto pro vás máme pět rychlých tipů na co při výběru radiátoru nezapomenout. A také vám dodáme vše potřebné.

Jak vybrat koupelnový radiátor?

Mnozí z nás mají ještě v živé paměti klasické litinové radiátory, které ve svých útrobách skrývaly velké množství prachu. Ty často již odnesl čas a nahradil je moderní produkt z jiného materiálu. Pokud nyní připravujete rekonstrukci nebo hledáte řešení, jak vybavit novostavbu, rádi vám poradíme, jak na to.

1. Výkon koupelnového radiátoru
Samozřejmě se zaměříme na výběr tělesa do koupelny. Jak tedy začít? Je důležité si uvědomit, k čemu chcete radiátor používat. Bude součástí otopné soustavy domu, nebo hledáte čistě elektrický radiátor? Chcete-li jej využít např. pouze na sušení ručníků, postačí vám nižší výkon. V opačném případě, kdy bude fungovat jako hlavní zdroj tepla v koupelně, je potřeba návrh provést podle tepelné ztráty místnosti s ohledem na typ otopné soustavy.

Teplotní spád je součástí projektu vytápění a je přímo závislý na zvoleném zdroji tepla – jiný teplotní spád je vhodný pro tzv. nízkoteplotní zdroje – například plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo, jiný pro vysokoteplotní kotle – zejména ty na tuhá paliva. Pokud jste ve fázi projektu, pomůže vám naše technická a projekční podpora, která připraví návrh otopné soustavy domu od A do Z. Vypočítá tepelné ztráty, navrhne vhodný zdroj tepla, a podle toho příslušný teplotní spád radiátorů, případně podlahového topení apod. Kromě radiátorů navrhujeme a prodáváme i zdroje tepla, klimatizace a rekuperace.

2. Dělení radiátorů podle způsobu napojení na otopnou soustavu
Radiátory mohou být teplovodní, čistě elektrické, nebo kombinované. Řadu z nich najdete včetně popisu i mezi výrobky naší privátní značky Concept. Různé velikosti, barvy, výkon, provedení, tvary, design vás mohou příjemně překvapit, stejně jako cena.

Kombinované koupelnové radiátory
Radiátor je napojen na ústřední topení v domě a zároveň je doplněn o topnou tyč.
V zimě je vyhříván jako součást otopné soustavy vodou, v létě si můžete samovolně zapnout topnou tyč kdykoli potřebujete. S kombinovanými radiátory se v současných koupelnách setkáte dnes nejčastěji.
Tip: Kupte připojení ve stejném designu jako radiátor, docílíte tak uceleného vzhledu.

Teplovodní varianta
Jedná se o nejúspornější způsob fungování radiátoru. Je napojen na ústřední topení v domě, zahřívá jej voda z otopné soustavy. Samozřejmě jej ovšem není možné zapnout samostatně v případě vypnutí hlavního zdroje tepla.

Elektrické řešení pro vaši koupelnu
Radiátor můžete používat nezávisle na teplovodním systému domu. Elektrické radiátory, na rozdíl od elektrických sušáků, dnes musejí splňovat přísnou legislativu ohledně úspornosti provozu. Samozřejmostí je tak možnost doplnění radiátoru o termostat, časové řízení nebo například automatické vypnutí při otevřeném okně zabraňující nechtěným únikům tepla. Elektrické i kombinované radiátory lze umístit v koupelně pouze v zónách 2 a 3.
Tip: Nelíbí se vám vinutá šňůra? Tu již dnes lze schovat do stěny tak, že nebude vůbec narušovat design koupelny.

3. Jaké zvolit připojení
Středové připojení má kompaktní design i snadné napojení elektrické topné patrony. Radiátor musí být vybrán ve variantě se středovými vývody. Boční napojení má složitější instalaci topné patrony i případnou pozdější náhradu radiátoru, kde jsme omezeni použitou konkrétní šířkou tělesa. Další možností je například připojení jednobodovým způsobem.
Tip: Vyfoťte si před návštěvou koupelnového studia přípravu napojení.

4. Na designu záleží
Fantazii se meze nekladou. Líbí se vám spíše hranatý, kulatý, s trubkami, nebo vás láká opravdový designový unikát?
Hledáte například specifický tvar kancelářské sponky? Není problém, dnes je možné úplně všechno. Dokonce i radiátor se zrcadlem. Variabilita je také v barevných provedeních a konstrukčních materiálech (radiátory mohou mít jakýkoli vybraný barevný odstín, případně mohu být chromové, nebo nerezové). Specialistou na tradiční i moderní radiátory je společnost Zehnder, která sází na vkus zákazníků a hledá řešení pro všechny.
Tip: Nechte v radiátoru odrazit styl celé koupelny.

5. Nepodceňte rozměry
Rozměr je vždy přímo závislý na výkonu radiátoru, ale musí se volit i s ohledem na design koupelny a dostupný prostor. Ne vždy je podmínkou, aby výkon pokryl vypočtenou tepelnou ztrátu místnosti. Někdy se kalkuluje s výkonem elektrické patrony, nebo i dalším zdrojem vytápění – např. elektrickým nebo teplovodním podlahovým topením. Vždy zkontrolujte, zda se vám radiátor vejde do plánovaných prostor, což zvláště platí u podkrovních koupelen se šikmými stěnami.

Nevíte si rady? Naši koupelnoví specialisté vám rádi pomohou. Domluvte si schůzku v kterémkoli koupelnovém studiu a budou se věnovat pouze vám a vaší budoucí koupelně.