Swipe to the left

Perlátor - nedílná součást baterie

Šetří vodu, usměrňuje, provzdušňuje. Perlátor si zaslouží vaši pozornost.

Perlátor - nedílná součást baterie

Nyní v době, kdy roste cena vody, je nutné přistoupit k úsporným opatřením. Společně budeme hledat možnosti úspor, poradíme s technickými přednostmi, které s úsporou vody pomohou. Jedním z účinných a efektivních zařízení je perlátor. Ten přispívá zároveň ekologii, je základním prvkem, ovlivňujícím průtok vody. Zajišťuje také regulaci průtoku vody, zároveň u některých typů baterií, díky němu lze měnit směr proudu. Perlátor míchá vzduch s vodou, čímž snižuje průtok. Zároveň způsobuje překážku vodě a tím se snižuje průtok, přičemž na tekoucím proudu nepocítíte žádný úbytek tlaku či množství. Dá se regulovat až na pouhé 4 litry za minutu. U starších baterií bez použití úsporného perlátoru je průtok vody kolem 12 litrů za minutu. Například umyvadlová baterie Mio-N od značky Jika disponuje perlátorem, u kterého můžete prstem snadno nastavit směr proudu, a zároveň nabízí možnost volby perlátoru s různým průtokem.

Úsporný perlátor

S jediným perlátorem tak může běžná rodina ročně ušetřit až 10.000 litrů vody za rok, nemluvě o tom, že perlátorem je osazena jak kuchyňská baterie, tak umyvadlová, vanová, popřípadě další. Značkové baterie jsou vybaveny perlátory, jež jsou vyrobeny z materiálu odolného proti usazování vodního kamene.

Jak vybrat ten správný pro vaši baterii?

Nejdůležitější je vědět, zda budete vybírat perlátor s vnějším či vnitřním závitem. Stačí odšroubovat váš stávající perlátor a uvidíte, zda má závit zvnějšku to znamená, že se šroubuje se do baterie nebo zvnitřku.

Existují i perlátory univerzální, které se hodí pro různé baterie. Drtivá většina baterií se však prodává pro perlátory s vnějším závitem (takže na baterii je závit vnitřní). Dobré je znát průměr baterie u které perlátor měníte. U 99 % všech baterií je standardní průměr 24 milimetrů, takže na ně u nás prodávané perlátory můžete použít. Ale jsou také výjimky úzkých baterií o průměru 18 milimetrů k takovým se bohužel úsporné perlátory nevyrábí a dokonce většinou takové baterie ani nemají závit, většinou jde o starší typy baterií či baterií speciálních, které byly například součástí různých průtokových ohřívačů.

Nezapomínejte na čištění perlátoru

Perlátor je tvořen obvykle drobnou kovovou či plastovou síťkou, která zajišťuje provzdušnění vytékající vody a pomáhá tak vytvářet stejnoměrný proud. Občas se objeví v potrubí nečistoty. Zpravidla to bývá vodní kámen, který se uvolní z potrubí. Vodní kámen se také vytváří v baterii samotné a samozžejmě i perlátoru. Proto je nutné ho občas vyčitit.

Zanesený perlátor se projevuje především rozdělením původně jednotného proudu vody na několik samostatných proudů, které tečou zprvu ještě dolů, ale s postupujícím časem spíš stříkají do stran, zvláště když si myjete ruce. Vodovodní baterie se stává nepoužitelná. Jednotlivé proudy vody jsou navíc tak intenzivní, že se při dopadu na ruce či stěny umyvadla rozstřikují po okolí.

Jak perlátor vyndat?

Záleží na provedení. Někdy k tomu stačí kleště, pak nezapomeňte také hadr, abyste si perlátor nepoškodili. Pokud chcete mít jistotu existuje speciální klíč na perlátory, který dodává společnost Grohe. Je plastový a umožňuje výměnu pěti druhů perlátorů.

Větší nečistoty vypláchneme a mechanicky odstraníme. Na pročištění a odstranění vodního kamene použijeme profesionální odvápňovač kterým odvápňujeme rychlovarnou konvici nebo kávovar. Popřípadě použijte ocet s horkou vodou, nebo jinou recepturu.

Výměna je občas nutná

Někdy je perlátor natolik opotřebený, že se téměř rozpadne, a pak už nezbývá nic jiného, než se navštívit naše prodejny a koupit nový. Nejsnazší je porovnat si svůj odšroubovaný perlátor nabízenými perlátory u nás na prodejně, protože jen tehdy je jistota, že si přinesete ten správný nový perlátor. K dispozi máme i klíč na perlátory, pokud ten váš pomocí doma běžně využívaných kleští nepovolíte.