Swipe to the left

Jak vybrat sprchový kout

Vybrat vhodný sprchový kout má svá úskalí, která ale společně snadno zvládneme.

Jak vybrat sprchový kout

Velmi často se setkáváme v našich koupelnových studiích Ptáček s dotazy, spojenými s pořízením nových sprchových koutů. Na co se nás naši klienti nejvíce ptají? Je několik základních hledisek, které by i vám mohla pomoci při výběru.

1. Jaký kout máme zvolit do naší koupelny?
Základním ukazatelem je velikost koupelny a umístění samotného koutu. Jde například o přívod a odtok vody, pohodlí při vstupu a výstupu, popřípadě i o návaznost na další vybavení. Nezapomínejte brát ohled na prostor před sprchovým koutem. Dveře se musí pohodlně a bezpečně otvírat. Pokud to prostor dovolí, skvěle vypadá sklo typu walk in.

Tam kde není prostor, je možné volit posuvné dveře. Zákazníci se jich často bojí, kvůli životnosti pojezdů a náročnosti údržby. Dnešní sprchové kouty jsou dál. Skla jsou mnohdy výklopná a vy všechny prostory jednoduše vyčistíte. Z pohledu pohodlnosti jsou nejlepší dveře křídlové, které nabízejí nejpohodlnější vstup, ale jsou náročné na prostor před sprchovým koutem.
Tip: dávejte pozor na šířku vstupu, u čtvrtkruhového koutu 80x80cm může být vstup jen okolo 30cm.

2. Který kout je bezúdržbový?
Řekněme si to upřímně, žádný. Bezúdržbový sprchový kout neexistuje. Každý vyžaduje alespoň minimální péči. Vyplatí se investovat do skla s povrchovou úpravou zabraňující usazování vodního kamene. Pokud využijete nabídky dekorovaných skel, nečistotu částečně skryjete. Na druhou stranu, pořád tam bude. Nikdo zatím nevymyslel nic lepšího než čiré sklo, které se po sprchování očistí stěrkou.

3. Jakou konstrukci zvolit?
Čím méně profilu, tím designovější je sprchový kout. Jak správně tušíte, u bezrámových dveří se jedná o dražší variantu. Vaše koupelna bude ale vypadat vzdušně. U typů s profilem je velkou výhodou cena a snadná montáž.


4. Jaké jsou druhy sprchových koutů?
Dveře do niky – tři stěny jsou vyzděné, z čela jsou sprchové dveře.
Tip: u těchto dveří je potřeba dávat pozor na rozměr. Rozměr niky se může lišit před a po obložení až o tři centimetry.

Čtvrtkruhové
Pokud budete kupovat čtvrtkruhový sprchový kout, dávejte pozor na radius vaničky. Vyrábějí se 55 a 50. Je nutné, aby dveře a vanička měly stejný radius. Tento typ je vhodný tam, kde chcete uspořit místo.

Čtvercové
Pokud se zdá čtvrtkruh malý, zvolte čtverec, není vykrojený a nabízí tak více vnitřního prostoru. Pokud se nevejde otvírání, můžete volit jednu stěnu pevnou a jednu otvíratelnou.

Obdélníkové
Pokud chcete opravdu velký sprchový kout, klidně i pro dva, bude obdélník správná volba.

"U" Kabina
Vhodné tam, kde má být sprcha „třešničkou“ koupelny.

Pokud máte atypický prostor a rozměry nejste limitováni, nevyberete si z nabízených variant a rozměrů, nabízíme možnost výroby atypického sprchového koutu. Nabízí ho hned několik našich dodavatelů.

5. Žlab či vanička?
Vše má své pro a proti. Žlab je designovější. Vanička je méně designová, ale většinou „teplejší" při vstupu než dlažba. Nemusíte u ní řešit vodotěsnost provedení, spád ani protiskluz. Záleží ale, co umožňuje koupelna.
Z pohledu montáže, umístění a vyspárování k žlabu vyžaduje cvik a excelentní přípravu a také vhodnou skladbu podlahy s dostatečnou hloubkou pro instalaci. Není ale potřeba se bát, že by někde protekl, je důležité mít správného montážníka. Žlab vypadá určitě dobře tam, kde může být v rovině s podlahou, koupelnu opticky zvětší. Existuje mnoho typů a provedení žlabů, stejně jako velikostí, materiálů i designu krytů.
Tip: pokud budete dávat sprchové sklo až na podlahu – dávejte pozor na rozměr! Udávaný rozměr 80x80cm platí pro vaničku, u skla je nutné spočítat odskok.

6. Máme atypickou situaci, co s tím?
Nevybrali jste si? Nevadí, jsme schopni navrhnout cokoli. Ať je to zkosení v podkrovní koupelně, nebo boční stěna mezi vanu a sprchový kout. Přijďte do našeho koupelnového studia Ptáček. Určitě poradíme i vám.

  • Huppe_1
  • Huppe_3
  • Huppe_4