Swipe to the left

Lesk nebo mat?

Jsou lepší obklady a dlažby lesklé nebo matné, jaké mají vlastnosti, na co si dát pozor při výběru.

Lesk nebo mat?

Máme zvolit v koupelně lesk nebo mat? To je častý dotaz, který slýchávají specialisté našich koupelnových studií. Bohužel natřít stěny malbou, jako v jiných částech bytu či domu, nestačí. Mokrá stěna po sprchování by asi dlouho nevydržela. A tak je nutné vybrat obklady a dlažby. Krom barev, dekorů a rozměrů, se nabízí otázka mat či lesk? A pokud pomineme, že každému se líbí něco jiného, jde tu i o rozdílnost vlastností. Samozřejmě je ideální se projít po studiu a vybrat si takovou koupelnu, která u vás vzbuzuje příjemné pocity, a dokážete si v ní představit relaxaci. Jenomže, co když se vám nakonec líbí koupelny dvě? Jedna je lesklá a druhá má obklad matný a vy se nemůžete rozhodnout. Jaké jsou tedy plusy a mínusy obou provedení?

Matné obklady

Pokud zvolíte matný obklad, je třeba počítat s tím, že matný obklad neodráží tolik světla jako lesklý. Na druhou stranu ale místnost opticky nezmenšuje. Matný povrch působí harmonicky, jemně, přírodně a autenticky. Také se dá říci, že působí uklidňujícím dojmem. A pokud o jde údržbu, tak na matném podkladu, jestliže nesáhneme po černých tónech, tolik nevynikají kapky vody ani jiné nečistoty. Čistí se o trochu hůře, především v případě reliéfních obkladů a dlažeb, ale na druhou stranu s nižší četností. Když budeme řešit dlažbu na podlahu, tak přicházejí na řadu také důležité protiskluzové vlastnosti. Dáváte-li tedy přednost bezpečí, volte proto dlažbu matnou.

Lesklé obklady

Lesklý povrch stěn odráží více světla, opticky prostor zvětší. I malá koupelna bude působit prostorněji. Lesklý obklad má také hladší povrch a ten se samozřejmě lépe čistí a udržuje. Výrobce obkladů a dlažeb Villeroy & Boch dokonce nabízí několik svých designových řad s povrchovou úpravou CeramicPlus. Tato pokročilá povrchová úprava skvěle odvádí vodu, která stéká snáze z povrchu a odnáší sebou nečistoty a bakterie. Navíc zabraňuje uplívání vápenatých částic, což značně urychluje úklid a podporuje hygienu. Koupelna pak bude doslova zářit čistotou.

Vyplatí se též sázka na bílou. Na bílých lesklých obkladech si totiž kapek vody a otisků na první pohled ani nevšimnete. Nevýhodou lesklých dlažeb jsou nízké protiskluzové vlastnosti a měly by tak vévodit zejména stěnám. Nabízí se i kombinace. Jestliže si nedokážete představit život bez lesku, je tu jeden materiál, co není ani matný ani lesklý. Zkuste pololesklý přeleštěný povrch lappato.

Z velkého množství matných i lesklých obkladů a dlažeb si vyberete v našich koupelnových studiích. Vybírat můžete z mnoha odstínů, velikostí, provedení i tloušťky. Nabízíme dlažby mnoha tuzemských i zahraničních renomovaných výrobců. Rádi vám poradíme, připravíme grafický návrh, spočítáme potřebné množství. Rádi vám dodáme i další potřebné vybavení.

  • Matný obklad neodráží tolik světla jako lesklý
  • Matné obklady působí lépe při relaxaci
  • Lesklá dlažba vypadá elegantně
  • Lesk a mat lze kombinovat