Swipe to the left

Jak vybrat tu správnou vanu?

Velkou, malou, akrylovou, smaltovanou, rohovou, volně stojící... Výběr je obrovský a my pomůžeme se v něm zorientovat.

Jak vybrat tu správnou vanu?

Vyhovující pohovku vybíráme dlouho, chodíme si na ni několikrát sednout a poměřujeme její barvu s našim interiérem. Stejnou pozornost při nákupu bychom měli věnovat i vaně. Tu totiž na rozdíl od pohovky tak lehko nevyměníme. I u nás si do ní klidně lehněte! Jak vybrat tu správnou jsme pro vás shrnuli v článku.

Jak velkou vanu si pořídit?

Vanu vybírejte s ohledem, na to, jaký prostor máte k dispozici. Nejmenší vany koupíte od délky 100 cm. Takto malé vany jsou hlavně sedací, ale stále nabízí kýžený požitek. Takovéto typy van jsou považovány za tzv. místo šetřící. Často je také využijete například v pracovní koupelně, kde je požadavek na jiné činnosti, například omývání obuvi, koupání psa. V těchto případech též poslouží vyšší sprchové vaničky, ale ty už neskýtají zmíněný požitek z koupání.

Délka vany by měla být stejná jako vaše výška od paty po ramena, abyste si mohli opřít obě nohy o stěny vany. Moc dlouhá vana není pohodlná, když se člověk nemůže zapřít. Pak už je na vás, zda sáhnete po vaně v délce 180 či 170 cm a šířce 80 cm. Největší uživatelský komfort však nabízí vana polorohová či rohová. Jejich nevýhodou ale je vyšší obsah vody, který obětujete pro svojí pohodovou lázeň.

Duravit plast Yukon akrylat

Jaký máme zvolit materiál?

Z výběru materiálu plynou i vlastnosti van, proto dobře zvažte veškeré své požadavky a ujistěte se, jaký materiál je pro vás ten nejvhodnější. Jednoduše jsme pro vás shrnuli klady a zápory nejprodávanějších materiálů.

Smaltovaná vana
+ životnost – smaltované vany nás leckdy přežijí a vydrží dlouhá desetiletí
+ odolná proti nárazu a poškrábání
+ při napuštění vany udrží vodu déle teplou
+ vyrobena ze 100% recyklovatelného materiálu
+ barevná a tvarová stálost
+ odolná proti prošlápnutí
- omezená nabídka tvarů
- vyšší cena u atypických tvarů a rohových verzí

Akrylátová Vana
+ cenově dostupná
+ široká nabídka tvarů
+ snadná manipulace
+ životnost dle norem EU 20 let
- náchylná na poškrábání, pokud by k tomuto došlo, lze ale jednoduše opravit
- pevnost

Quarylová vana
+ přesné tvary, umožňující vanu zapustit plně do obkladu
+ barevná stálost
+ nosnost
+ odolnost
+ životnost minimálně 30 let
- vyšší cena

Jak máme vybrat vhodný tvar?

Tvary jdou ruku v ruce s prostorem, který máte k dispozici. Většina výrobců dnes klade velký důraz na ergonomii vany, a proto by měly být pohodlné. Přesto doporučujeme si vanu v našem koupelnovém studiu vyzkoušet. Tvarům se rozhodně meze nekladou a každý si přijde na své.

Volně stojící vany

LAUFEN PALOMBA COLLECTION samostatně stojící vana 1800x900mm s konstrukcí, bíláHodí se do větších koupelen, kde se stanou naprostou dominantou celého prostoru.

U těchto van nezapomeňte řešit dostatečný prostor pro umístění odpadu v podlaze. Stejně tak věnujte pozornost připojení baterie, ta je v případě této vany nejčastěji řešena z podlahy, případně ze stěny.

Volně stojící vany by měly být vždy odskočené od stěny, aby byl zachován dostatečný prostor pro snadnější údržbu. Pokud takový prostor v koupelně není, můžete využít volně stojící vanu určenou přímo ke zdi.

Volně stojící vany se vyrábí i v provedení ke stěně či do rohu. Inspirací mohou být vany Ravak. Například ta v provedení ke stěně nebo ve variantě do pravého či levého rohu.

Šestihranná varianta

Tyto vany se nejlépe hodí k obezdění, v koupelně vytvoří zajímavé netradiční prostředí. S ohledem na velikost navíc nabízejí velmi komfortní koupel.

KALDEWEI TWIN POOL 660 vana 1700x1000x470mm, ocelová, šestiúhelníková, bílá

Klasická obdélníková vana

CONCEPT 100 vana obdélníková 1800x800x440mm, se středovým odpadem, akrylát, bíláNejprodávanější vany jsou obdélníkové a najdete je v mnoha tvarech vnitřních prostorů, s područkami či s prostorem pro položení nohou. U těchto van může být sifon buď na středu nebo u nohou. Obecně lze říci, že vany s odtokem u nohou mají jednu část zkosenou a druhou přímou, takže nabízejí i sprchovací prostor. Jsou tedy vhodné pro kombinaci s vanovými zástěnami. Ty s odtokem uprostřed jsou ergonomicky svažovány po obou stranách a nabízí tak pohodlnou koupel i dvěma osobám.


Polorohová a rohová vana

RAVAK ROSA I 160P asymetrická vana 1600x1050mm akrylátová, pravá, bílá

Tyto vany jsou sice náročnější na prostor, zato nabízí maximální požitek. Disponují mnohdy sedátky s dostatečně velkým místem pro odkládání hygienických potřeb nebo třeba lahvinky dobrého vína.

Zástěna zaručí plnohodnotné sprchování.

Vana představuje nejenom očistu, ale i relax a odpočinek v teplé vodě, do které můžete přidat vonné esence, oleje, sůl a pod. Fantazii se v tomto ohledu meze nekladou. Přiznejme si ale, že se během pracovního týdne většinou sprchujeme. Abychom si užili plnohodnotné sprchování bez obav z toho, že zbytková voda bude všude kolem, je vhodné vanu doplnit i zástěnou. K dispozici máte i v tomto směru široký výběr, ať už jde o velikost či materiál, popřípadě barvu. Polorohová vana nabízí velmi pohodlný sprchovací prostor. Díky zástěně voda zůstane tam, kde má.

Závěrem nezbývá připomenout - věnujte vaně pozornost a klidně si ji u nás na některém z koupelnových studií vyzkoušejte.

Více informací o dalších produktech a našich službách získáte na kterémkoliv koupelnovém studiu Ptáček. Vybírejte z tisíců produktů v naší nabídce. S nákupem vám rádi pomůžeme, stačí nám zavolat nebo si můžete stáhnout některý z našich výběrových katalogů a vybírat si z pohodlí vašeho domova.