Swipe to the left

Jak vybrat obklady a dlažby?

Odpovědi na nejčastější otázky, které zazněly na našich koupelnových studiích.

Jak vybrat obklady a dlažby?

Zařizujete nový interiér, hledáte inspiraci a nevíte jaké obklady zvolit, aby splnily všechny vaše požadavky? Naše zkušenosti z mnoha tisíc realizací vám rozhodně pomohou při výběru. V článku jsme pro vás připravili rychlé rady, které vznikly z vašich otázek z koupelnových studií.

Je velký rozdíl mezi dlažbou do interiéru a dlažbou venkovní?
U venkovních dlažeb je požadavek zejména na jejich odolnost. Musí odolat horkému letnímu slunci i zimním mrazům. Proto vždy sledujte, zdali dlažba má příznak mrazuvzdornosti. Oproti betonovým nebo teracovým dlažbám je benefitem stálobarevnost, nenasákavost, dobrá čistitelnost, pevnost, přesný tvar a široká škála speciálních prvků. Tuto dlažbu lze použít v podstatě kamkoliv na terasy, balkony, chodníky, okraje bazénů, veřejné venkovní prostory nebo schodiště.

Tip: Dnes výrobci nabízejí shodnou sérii pro interiérové i venkovní použití. Váš obývák s terasou tak mohou plynně navazovat a váš dům tak dostane ucelený design.

Obklad nebo dlažba?
Dlažbu lze použít jako materiál pro podlahy i stěny. Oproti tomu obklad patří vždy na stěny. Důvodem jsou jiné vlastnosti než podlahová dlažba. Při nákupu materiálu na podlahu proto dbejte hlavně na hodnotu skupiny otěru. Obklad není pochozí a mohl by prasknout.
Tip: Rádi vám doporučíme montážní firmu pro obložení.

Bezpečnost především
V koupelně chodíme většinou bosou nohou. Proto je dobré volit vhodný protiskluz dlažby. Doporučujeme se vyvarovat lesklým povrchům, jejichž povrch je přirozeně více kluzký. Protiskluz označujeme R9 – R13. Přičemž R13 se používá pro nejvíce zatížené prostory.

Mat či lesk?
Vše má své pro a proti. V lesklém obkladu se odráží světlo a vaši koupelnu tak opticky zvětší. Pokud přijde do styku s vodou, mohou být na lesklém obkladu viditelné kapky a mohou se tak vytvářet mapy. Lesk dodá koupelně nádech luxusu. Oproti tomu matné obklady vaši koupelnu zútulní. Mat je z pohledu údržby méně náročný.
Tip: Doporučujeme matné obklady z dílny firmy AZUMA.

Aby na ní nebylo nic vidět?
Pokud hledáte obklad či dlažbu, na které nebude vidět každé smítko a skryje stopy po vodním kameni, můžeme doporučit matné obklady s nápaditější strukturou. Čím více textury bude mít obklad nebo dlažba, tím více povrchových nečistot skryje.
Tip:Velmi oblíbená je série Icon, jako dokonalá imitace betonu za příznivou cenu.

Jaký zvolit styl a barvu?
Tuto otázku slýcháme často. Neexistuje na ní přesná odpověď. Alfou a omegou je fakt, že se musí koupelna líbit hlavně vám a musíte se v koupelně cítit dobře. Našim klientům vždy radíme, aby barevnost své koupelny dobře zvážili. Obklad a dlažba vdechne vaší koupelně výraz. V současnosti je trendem vyladit koupelnu tak, aby byla v jednotném designu s celým vaším domovem. Nabídka je dnes velmi široká, od pastelových barev po přesnou kopii dřeva se skvěle propracovanými suky až po imitace betonu. Pokud chcete, aby vás po ránu koupelna nabila příjemnou energií na celý den, zvolte veselé barvy. Nezapomínejte, že méně je někdy více. Mnoho barevných dekorů se časem může okoukat. Pokud si chcete doma vytvořit vlastní lázně a prostor pro relax, volte klidnější, zemité, přírodní barvy. Tvář koupelny můžete vždy podtrhnout jedinečnými doplňky.
Tip: Černé doplňky Concept sluší všem koupelnám.

Vzorky, vzorky a zase vzorky...
Všem radíme, vybírejte dle reálných vzorků! Katalog může vždy realitu zkreslovat. Pokud vzorek nemáme, rádi vám jej objednáme.

Jakou zvolit velikost spáry?
Pokud hledáte obklad, se kterým vytvoříte minimální spáru, hledejte obklad tzv. rektifikovaný. Rektifikovaný je obklad, jehož hrany jsou zabroušené na přesný rozměr a jejich roh je ostrý. Mezi těmito obklady a dlažbami lze vytvořit spáru 1,5 mm – 2 mm. Tato velikost nebude okem skoro patrná, ale pro pnutí obkladů je nutná.
Tip: vybírejte spárovačku tón v tónu , aby byla v pokládce co nejméně nápadná.

Rozměry?
Interiér opticky rozšíří dobře zvolená velikost obkladu a dlažby. Již dávno není pravda, že by se velikost obkladu měla vybírat v návaznosti na velikost místnosti. Velkým trendem dnes je spáry provazovat tak, aby spáry na stěně byly souběžné se spárou na podlaze. Na stěny se dnes nejčastěji používá obdélníkový obklad o velikosti 30 x 60 cm. Obdélník místnost vždy opticky zvětší. Naopak podlaze sluší formát čtverce 60 x 60 cm.
Tip: čím větší rozměr, tím méně spár. Využít můžete i kachlí velikosti až 1 x 3 m.

Mohu kombinovat více obkladů od různých výrobců?
Toto řešení nedoporučujeme. Každý výrobce používá jiný kalibr. Kalibrem rozumíme přesný rozměr obkladu, například společnost LASSELSBERGER, s.r.o. používá kalibr osm. Tedy, jejich kachle velikosti 60 x 60 cm jsou seříznuté na přesný rozměr 598 x 598 mm. Při použití obkladů z více keramiček může dojít k velikostním rozdílům a spáry nebudou navazovat. I tloušťka obkladů může být jiná. To však umí vyřešit obkladač a lepidlo.
Tip: Pokud se nemůžete rozhodnout a chcete použít více výrobců, počítejte s tím předem. Pokládka se dá naplánovat tak, aby rozdíly byly minimální.

Až po strop?
Výška obložení místnosti je opravdu individuální. Výšku pokládky přizpůsobujeme místnosti. Pokud by někde vznikl nepěkný dořez, volíme raději pokládku nižší. Občas ji ukončujeme tak, aby byla v linii se zkosením střechy. Koupelny se stropem vyšším než 2,5 m při obložení do stropu působí jako tunel. Zkrátka vždy to děláme tak, aby koupelně sekla.

Oproti tomu, samostatné toalety jsou často podlouhlého tvaru. Tam doporučujeme obklad nedávat do plné výše místnosti, neboť kombinace obkladu a výmalby malou místnost příjemně prosvětlí.
Tip: V případě závěsného záchodu doporučujeme obložit vždy jednu řadu nad polici předstěnového systému. Nebudete tak třít při úklidu omítku.

Raději vždy balík do zásoby
Kachle, ač se nemusí zdát, jsou stále přírodní materiál. Při jejich výrobě sledujeme tzv. šarži. Ta může být v další výrobní várce odlišná a může dojít k rozdílu v barevné tonalitě. Proto je vždy dobré mít schovaný doma alespoň jeden balík pro případné opravy.

Ideál pro podlahové vytápění
Pro podlahové vytápění nelze použít jakýkoli materiál. Dlažba je pro něj ideálním řešením, materiál má nízký stupeň tepelného odporu. Dlažba se tak vcelku rychle a dobře prohřeje, zároveň se teplo dobře akumuluje a není tak citlivá na změny teplot.

Navrhneme i poradíme
Při návštěvě koupelnového studia získáte reálnější představy, prohlédnete si vystavené vzorky, budete mít lepší přehled o materiálech i designových trendech v koupelnách. Rádi vám připravíme grafický návrh a poradíme i se samotnou realizací. Zodpovíme i další vaše dotazy. Domluvte si konkrétní termín a budeme se věnovat pouze vám.





  • To nejsou parkety
  • To není dřevěná podlaha
  • Stejná dlažba v interiéru i okolí bazénu
  • Volně stojící vana
  • Barvy v koupelně
  • Nechte si zpracovat grafický návrh
  • Desing dřeva je stále TOP
  • Velké formáty
  • Barevné variace