Swipe to the left

Jak na malou koupelnu

Pokud máte malou koupelnu, poradíme jak využít každý centimetr.

Jak na malou koupelnu

V našich koupelnových studiích Ptáček vzniká mnoho grafických návrhů, a mnohdy se musí koupelnoví specialisté vypořádat i s malým prostorem. Pro malé koupelny se vždy hodí zkušenosti a rady odborníků. Přinášíme několik poznatků a tipů, které mohou pomoci i vám při plánování i realizaci malé koupelny.

Výběr barev
Prvním důležitým prvkem, který dokáže alespoň opticky zvětšit koupelnové prostory, je výběr barev. Zde platí klasické pravidlo, že tmavší barvy činí interiér stísněnější, kdežto světlejší barvy dodají prostorám vzdušnost, vybírejte tedy koupelnový nábytek, ale i obklady a dlažbu ve světlejších tónech.
Důležitý je i dostatek světla. Vedle standardního stropního světla je proto vhodné uvažovat o zrcadle s podsvícením , ty lze dnes instalovat i do skříněk. Z hlediska úspor je pak nejvhodnější LED osvětlení.

Vhodné obklady
Nejvhodnější je zvolit světlé tóny. Kromě nich koupelnoví designéři doporučují kombinaci mozaiky, například za umyvadlem, vanou nebo sprchovým koutem, střídmě použitý dekor koupelnu obzvláštní. Velké formáty obkladů prostor opticky zvětšují a sjednocují, redukovaný počet spár navíc usnadňuje údržbu. Významnou roli hraje i způsob položení obkladu. Jak na obklady?

Koupelnový nábytek
V neposlední řadě interiér opticky zvětší i lesklé povrchové úpravy koupelnového nábytku, využití správné kombinace zrcadel.

Vyberte si koupelnový nábytek s menšími hloubkami. Nepřijdete o úložný prostor. Dobrou službu udělají i zvýšené koupelnové skříňky, které nabízí úložný prostor ve vyšších místech, takže nikde nepřekáží. Pod ně se pak bez potíží vejde pračka, která se také dá pořídit „zmenšená“. Můžete vybírat ze slim provedení a vrchem plněných modelů. Nábytek i tak zůstane trendy.

Boj o centimetry, aneb „dva v jednom“
Pokud jde o vybavení koupelny, vyberte si „dva v jednom“. V prvé řadě je to galerka se zrcadlem a zároveň úložným prostorem. Toaleta se zabudovaným bidetem, vana se sprchovým koutem nebo pračka v kombinaci se sušičkou. Další variantou je instalace zkráceného WC, které je oproti standardním toaletám o několik málo centimetrů kratší, což neubírá na jeho funkčnosti ani komfortu, ale dokáže do interiéru přidat několik málo centimetrů navíc.

Důležitou otázkou je i rozhodnutí, zda zvolit sprchu nebo vanu. Pokud není dostatek místa pro oboje, existuje několik možností, jak se se situací vypořádat. Můžete pořídit vanu se sprchovou zástěnou, k dostání jsou ale i vany menších rozměrů, případně excentrické vany či asymetrické, takové, které šetří prostor, ale zároveň dodávají potřebné pohodlí. V případě, že se zvolíte sprchový kout, pak je ideálním řešením bezbariérový typ se sprchovými žlábky, který by měl být široký alespoň 90 cm tak, aby bylo sprchování se v něm komfortní. Nevybírejte však sprchový kout menší jak 80 x 80 cm Také existují sprchové kouty, kde dominantní je vyšší sprchová vanička, kterou malé děti mohou využít jako „minivanu“.

Malý radiátor nejen na sušení ručníků
Teplo při koupání je základ, ale stejně tak je dobré po koupeli či sprchování ručník usušit. Nástěnných radiátorů nabízíme velké množství, a proto je v této oblasti nutný individuální výběr. Na radiátor rovnou můžete nainstalovat poličku a opět využít praktického řešení 2v1. Většinou tyto „žebříky“ mají vlastní topnou tyč a nejsou závisle na jiném topném médiu. Mohou být i kombinované.

Přijďte si vybrat vše potřební nejen do malé koupelny. S námi si vybavíte jakoukoli koupelnu moderním a funkčním sortimentem. Najdeme řešení pro jakoukoli koupelnu. Navštivte naše koupelnové studio, nechte si zpracovat grafický návrh, abyste si splnili sen o nové koupelně.

  • Zástěna vytvoří z vany sprchový kout
  • Vhodné osvětlení zvětší koupelnu
  • Koncept malé koupelny
  • Praktické řešení
  • Praktické řešení
  • Velké zrcadlo zvětší opticky prostor