Swipe to the left

Jak na bezpečnou koupelnu pro děti

Poradíme, jak nezapomenout na nic podstatného při vzniku koupelny pro děti.

Jak na bezpečnou koupelnu pro děti

Často myslíme na bezpečný pohyb v koupelně u seniorů, popřípadě uživatelů se sníženou schopností pohybu, ale na bezpečnost těch nejmenších většinou zapomínáme. Pokud nám v rodině přibude potomek, měli bychom se zamyslit, jak přizpůsobit koupelnu dětem s ohledem na bezpečnosti. Rádi poradíme, na co si dávat pozor, aby i u vás vznikla bezpečná koupelna pro děti. Pro minimalizování rizika je třeba udělat maximum.

Děti většinou milují vodu. Dovádění ve vaně s hračkami a to správné šplouchání vody všude kolem nesmí chybět. Špatné umístění zařizovacích předmětů, kluzká podlaha, nepřipevněné či špatně umístěné doplňky, ostré hrany, to jsou jen některá nebezpečí, která mohou být spouštěcím momentem následných potíží a nejen pro děti. Také musíme brát ohled na to, v jakém je dítě věku a jeho potřeby.

Pokud stavíte dům, většinou plánujete i dvě koupelny. Jedna z nich může proto být více „dětská“. Podle zkušeností, děti s vlastní koupelnou jsou samostatnější a rychleji si osvojí základní hygienické návyky.

Dnes je k dispozici celá řada sanity i doplňků pro děti. Může jít například o toalety, sedátka na ně i s pomalým zavíráním, aby nedošlo ke skřípnutí prstů., umyvadla, sady na čištění zubů, zrcadla, zkrátka „dětsky“ můžete vybavit celou koupelnu. Na trhu najdete menší vany, umyvadla se sníženou hloubkou se systémem odtoku proti přetékání, které navíc usadíte ve výšce odpovídající dětem. To ale platí spíše v místech, kde je dětský kolektiv větší, jako jsou školní či předškolní zařízení, nemocnice a léčebny, další zařízení pro děti.

Oblé tvary veškerého vybavení zaručí maximální bezpečnost vašich ratolestí. Pokud používáte stávající vanu, můžete si pořídit gumové protiskluzové nalepovací tvary, které zamezí uklouznutí a následnému pádu. Pořiďte i speciální koberečky a předložky s protiskluzovým povrchem i různá madla a úchytky, které můžeme v koupelně snadno připevnit.

Nezapomeňte ani na vhodné umístění hraček a doplňků do vody a pozor, ty nechávejte dokonale vyschnout, protože se v nich často usazují choroboplodné zárodky a plísně, které se v nich následně množí a mohou být zdrojem následných nemocí. Průběžně je můžete dezinfikovat například v Savu, vyperte v pračce či omyjte v myčce. Také věšáky na ručníky či župany, dejte tak, aby byly dostupné i pro děti. Ostré hrany například obkladu u vany opatřete krytem. Platí to i u skříněk a poliček. Pády v koupelně, pořezání, dokonce i elektřina může být příčinou úrazů v koupelnách, což samozřejmě neplatí jen o dětech.

Pokud je stávající umyvadlo či toaleta umístěna vysoko, může být pro děti hůře dostupná. Proto jim kupte stupínek či stoličku s protiskluzovými nášlapnými plochami. Zvažte i pořízení dětského sedátka na toaletu popřípadě madel, o které se může dítě přidržet při vylézání z vany.

Proti opaření se hodí termostatická baterie. Navíc tyto baterie dokáží ušetřit energii spotřebovanou na ohřev vody. Při mytí rukou pomůže bezdotyková technologie. Máte-li vanu, můžete omezit vyšplouchání vody pomoci vanové zástěny.

Každý, kdo má děti jistě potvrdí, jak jsou pro děti lákavé například kapsle na praní, desinfekce na toalety, čisticí prostředky a podobně. Nenechávejte je v dosahu dětí. Podobné je to i s odloženými doplňky, ať už jde o holicí strojky, fény, nůžky a další vybavení koupelny. I tyto zdánlivé maličkosti nám mohou způsobit vrásky na čele při neodborné manipulaci malých dětí. Pozor i na sklo v koupelně, flakon s voňavkou, sklenky na čištění zubů, okrasné předměty, které se mohou rozbít na střepy, to vše v dětských rukou může způsobit následné potíže.

Nikdy nenechávejte dítě v koupelně bez dozoru. Například odtok vody láká děti svým leskem a mizející vodou. Všetečné prstíky se tak mohou zaseknout při zkoumání sifonu. Podobné je to i u odtokových žlábků sprchových koutů, kde hrozí i skřípnutí u dveří.

Přijďte se poradit do našich koupelnových studií, kde se dozvíte o možnostech vybavení koupelen pro děti.