Swipe to the left

Ekonomika v duchu ekologie

Odpovědnost k životnímu prostředí a úspora financí jsou hlavními motivátory, proč investovat do inovativních technologií.

Ekonomika v duchu ekologie

Ekologie jako ekonomie
Ať jste přesvědčením ekolog nebo vám prostě není jedno, že v domácnosti doslova protékají peníze mezi prsty, oceníte výhodu moderních úsporných baterií, kartuší či perlátorů. Ne nadarmo se říká, kdo šetří má za tři.

Úsporná kartuše
Běžně dostupné náhradní kartuše se prodávají ve dvou průměrech 35 nebo 40 mm a nízkém či vysokém profilu. Správný typ musíte vybrat podle průměru a tvaru tělesa vaší vodovodní armatury. Úsporné kartuše jsou konstruovány tak, aby ovládání vodovodní baterie bylo tužší. Při pohybu ovládací páky do polohy otevírající průtok vody je vyvíjen protitlak a kladen větší odpor. Nedochází k nahodilému otevření do plného průtoku a objem proudící vody je tak značně regulován. Většina moderních kartuší je keramická a mají 2 polohy, které jsou koncipovány např. jako 40% až 60% a 100% průtoku.

Úsporný perlátor
Perlátor je umístěn na konci vodovodní baterie. Podle typu armatury se vyrábí v průměrech 22 až 28 mm s vnějším či vnitřním závitem. Jedná se o koncovku opatřenou zpravidla sítkem, těsněním a mřížkou. Na mřížce perlátoru dochází k mísení vody a vzduchu, čímž vzniká perlivý efekt. Ekologické perlátory dokáží namísit až 70% vzduchu do vodního proudu. Průtok běžné baterie tak můžeme snížit z 12-15 litrů na 5-7 litrů. Namixovaná směs vody a vzduchu způsobuje, že i při sníženém průtoku vody zůstává stejný uživatelský komfort.

Úsporná baterie
Samotná baterie musí být již konstrukčně řešena jako úsporná. Pákové baterie oproti kohoutkovým zkrátí čas potřebný k nastavení požadované teploty vody až o 50%. Stejně rychlé a komfortní je nastavování teploty na termostatické baterii. Výhodou baterie senzorové je naopak rychlost a omezená dávka vody. Senzor detekuje pohyb a uvolní nastavený objem vody. Nespornou výhodou je rovněž hygiena bezdotykového ovládání.

Úsporné vodovodní baterie mají minutový průtok až na hranici pěti litrů. Nutno podotknout, že již obsahují úsporné kartuše i perlátory.

Potřebujete poradit? Neváhejte se obrátit na profesionály! Naši pracovníci vám pomohou nejen s výběrem ekologických baterií ale i dalšími chytrými produkty nejen do vaší koupelny. Navštivte nás ve studiích koupelen Ptáček.

  • Koupelny Ptáček: Elektronické senzorové baterie Concept
  • Koupelny Ptáček: Perlátor Kludi S-Pointer
  • Koupelny Ptáček: Úsporná kartuše Cristina
  • Koupelny Ptáček: Perlátor Grohe