Swipe to the left

Bezbariérová koupelna pro bráchu

S Ptáčkem není zařízení bezbariérové koupelny žádný problém.

Bezbariérová koupelna pro bráchu

Jsou okamžiky, kdy se nám bohužel obrátí život naruby. Zpravidla příčinou bývá nemoc. Nejen ten, koho se týká si většinou pokládá otázku: "jak to mám zvládnout", ale dopad to má na rodinu i okolí, které většinou začne horečně hledat řešení. Přesně taková situace nastala v rodině Míků, kde jeden z členů onemocněl vážnou nemocí. Změny musely být tak zásadní, že se rozhodli pro rekonstrukci domu s výstavbou nové koupelny. Se svým problémem se nám svěřili a kdo jen trochu může a má srdce na správném místě, měl by pomoci. Nelehkou situaci nám popsala Simona Míková, která se rozhodla takto pomoci svému bratrovi Alexovi. Sourozenecký vztah a řešení nové koupelny popsala i na svém instagramovému profilu @simonamikova.

Jak to začalo?
„V roce 2017 byl Alexovi diagnostikován rhabdomyosarkom, nádor měkkých tkání. Prošel si během skoro dvou let náročnou léčbou od chemoterapie, přes ozařování až po biologickou a imunologickou léčbu. Statečně celou dobu s nemocí bojoval a léčba, která mu zachránila život, ale bohužel zanechala trvalé následky a zničila kromě jiných částí těla i kyčle. Pohybuje se nyní proto buď s berlemi na blízké vzdálenosti, nebo na vozíku na ty delší. Samostatné chůze není vzhledem k osteonekróze kyčelních kloubů schopný. V domě má Alex svůj pokoj a hlavně koupelnu v prvním patře, kam se nyní díky omezené mobilitě nedostane, proto jsme se rozhodli v přízemí udělat bezbariérovou přístavbu, kde bude mít Alex nový pokoj i koupelnu, kterou jsme naplánovali spolu s experty v Koupelnách Ptáček tak, aby byla nejen dostupná, ale i bezpečná a především bezbariérová", svěřila nám svůj příběh, nyní již naštěstí s dobrým koncem, Simona Míková.

(Ne)lehký úkol

Naplánovat a zařídit novou koupelnu není problém. Musíme k tomu ale mít několik základních indicií. Měli bychom mít alespoň rámcovou představu, znát rozměry, termíny realizace a podobně. Dát však někomu koupelnu jako dárek, to už chce mít značnou dávku odvahy "Koupelna je jen jedna z místností nové přístavby, ale za to velmi důležitá, vzhledem k imobilitě. Na začátku byly smíšené pocity spojené se specifickou potřebou a pro nás neznámou nabídkou. I když vybrat funkční, krásnou a potenciálně bezbariérovou koupelnu se může zdát jako náročný úkol, tak díky odborníkům v koupelnách Ptáček věřím, že to půjde jako po másle. Už první návštěva mě přesvědčila, že jsme na správném místě a děkuji tímto příjemnému a ochotnému personálu“, popisuje své zkušenosti Simona, která takto pomáhá svému nemocnému bráchovi vytvořit novou bezbariérovou koupelnu.

Měla jste své představy?
„Nejprve jsem vyrazila na průzkum showroomu sama s mamkou a bráchovi jsme přinesly katalogy a vyfotily koupelny, které nás na showroomu zaujaly. Aby měl dost materiálu si ujasnit, jaký styl se mu líbí.“

Jak se je dařilo skloubit s realitou?
„Výběr mají opravdu obrovský, najdete tu například i značky jako Grohe, Hüppe, Refin, Tece a mnoho dalších.

Sama bych měla problém si vybrat jednu koupelnu, všechny se mi v showroomu líbily, tak jsem ráda, že není finální volba na mně. Brácha s námi na další kolo návštěvy showroomu vyrazil také a vybral si to, co se líbí jemu. Naštěstí měl celkem rychle jasno ohledně základní barvy a od odborníků na prodejně si nechal poradit s výběrem sprchového koutu, toalety a baterií. Koupelna není velká, muselo se tedy u výběru hledět i na rozměry a snažit se vše ergonomicky uzpůsobit, aby se v koupelně v případě nutnosti dalo pohybovat i s vozíkem. Dle plánů to vypadá, že to všechno vyjde. Jsem zvědavá, jak koupelna bude vypadat hotová, k tomu nám ale ještě chybí hodně práce.“

I nám není lhostejný osud mladého chlapce. Je nutné pomoci, jak jen to půjde, protože jedině pak se břímě osudu rozprostře i na bedra dalších a nebude tak tížit ty, kterých se to bezprostředně dotýká. Je to i pro nás výzva. Zároveň jsme se při našem setkání dohodli, že se s námi Simona podělí i o další zkušenosti s výstavbou a zařizováním bezbariérové koupelny, které vám rádi předáme, protože zkušeností není nikdy dost.

A jak jste vybírali koupelnu vy, naši čtenáři a zákazníci?

Máte pro nás nějaká doporučení? Na co třeba nezapomenout? Podělte se o své zkušenosti s ostatními prostřednictvím Facebooku, nebo Instagramu. Každý z nás potřebuje inspiraci od těch, kteří mají zkušenosti, které jsou bohužel nepřenositelné. Přijďte se i vy inspirovat, nebo přímo vybrat koupelnu v našem koupelnovém studiu.